БАЛКАНСКА ОДИСЕЈА: Како су руски оклопњаци упркос свему стигли у Србију

Понос руске технике

БРДМ-2 је један од производа совјетске/руске наменске индустрије које су они највише извозили. Борбено возило БРДМ-2 се налази у употреби у чак 45 земаља широм света. Возило је најчешће у употреби у армијама земаља бившег источног блока, односно у војскама некадашњег Варшавског пакта.

Србија је, као заоставштину арсенала некадашње Југлословенске народне армије, насладила преко педесет возила БРДМ-2. Поред Војске Србије, БРДМ-2 је до недавно био употребљаван од стране Хрватске, Словенији и Црне Горе. БРДМ-2, као и друго наоружање совјетске/југословенске производње, је изашао из употребе у поменутим бивишм југословенским републикама у тренутку када су се оне приближиле и приступиле НАТО савезу.

БРДМ-2 у Војсци Србије

С обзиром на геостратешку оријентацију Србије, као државе која није успоставила санкције Русији и која није део НАТО савеза, арсенал Војске Србије, не само да није поседовао поменуто борбено возило, већ је богатији за неколико десетина БРДМ-2. Војска Србије има унапређену верзију БРДМ-2: Курајк ИБВ који се користи за задатке извиђања. Арсенала Војске Србије је, као донацију Руске Федерације, добио побољшану верзију „совјетског разбијача“ МС.

Прочитајте и:

ОВО СУ НАЈВЕЋЕ СРПСKЕ МИСТЕРИЈЕ: Kако је убијен Мурат, да ли је краљ на самрти рекао Чувајте ми Југославију!

БАЛКАНСКА ОДИСЕЈА

Побољшана верзија има два члана посаде, бољу балистичку заштиту, могућност истовременог праћења два циља и дупло већи радијус кретања.

Возило БРДМ-2, Wikimedia Commons

У наслову смо поставили питање како је нови адут Војске Србије стигао из Русије у нашу земљу. Испрва је било предвиђено да оклопна возила стигну воденим путем из правца Црног Мора преко Дунава. Међутим, иако је ово најрационалнији вид транспорта, драгоцени војни товар је стигао другим путем. Наиме, Румунија се испречила и није дозволила да руска возила намењена Србији пређу преко румунске територије.

Упркос свему, возила БРДМ-2 су нашла свој пут до касарни Војске Србије. Након неколико дана спекулисања и нагађања сазнало се да су поменута возила стигла копненим путем преко Мађарске, те се захаљујући томе, поред перформанси возила, из приложеног могли видети и еманације међународних односа и тајне дипломатије.

Извор: Шајкача

Фото: Wikimedia Commons

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име