Пронађени артефакти су старији од египатских пирамида

Данас је велики дан за археологију: као резултат вишегодишњег рада, археолог-истраживач Сања Црнобрња Красић је ископала фигурину богиње плодности. Наиме, ради се о фигурини чија се старост процењује на више од 6000 година – чак 4000 година пре нове ере.

Прочитајте и:

У задужбини деспота Стефана догађају се многа чуда – Монахиња Нина о Манастиру Копорин

Фигурина богиње плодности припада периоду млађег неолита и део је винчанске културе. Да би сте стекли увид у старост, али и важност овог открића, напоменућемо да је пронађена фигурина старија од египатских пирамида.

Нађена венера, које се називају и „жупске венере“, је до сада највећа пронађена венера. Укупно су пронађене четири венера, а фигурина која је данас пронађена је прво откриће ове врсте након 1969. године. На истом локалитету је недавно пронађено неколико занимљивих археолошких артефаката: монументални жрвањ за млевење хране и остатци пећи која је била састављена од више компоненти.

Фото: Фејсбук/принтскрин/Снежана Ћосић
Винчанска култура

Винчанска култура, чији је део и пронађена фигурина, представља једну од најстаријих култура Европе: заузима временско раздобље између петог и четвртог миленијума пре нове ере. Винчанска култура се простирала на географском простору данашње Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Бугарске и Румуније: део од средњег Потисја на северу до Скопске котлине на Југу.

Винчанска култура је названа по локалитету Винча – Белог брдо где је започет ископ у циљу археолошких истраживања. Локалитет се налази на десној обали Дунава код села Винча 11 километара од Београда. Винчанска култура се доводи у везу са најранијом металургијом, док су се симболи исцртани на бројним артефактима сматрали за винчанско писмо – иначе питање које и даље многе интригира.

Надамо се да фигурина венере неће бити изолован проналазак, и да ће након овог открића уследити још детаљнији ископи који је бити пропраћени новим открићима.

Фото: Facebook/ Snežana Ćosić

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име