ДВАДЕСЕТ ГОДИНА КАСНИЈЕ Кошаре су српски Термопили
Битка на Кошарама коју они који су је преживају и „паклом Кошара“, била је битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова, подржаване од стране регуларне Војске Републике Албаније и НАТО авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ.
ДВАДЕСЕТ ГОДИНА КАСНИЈЕ
ДВАДЕСЕТ ГОДИНА КАСНИЈЕ

Касарна Кошаре (Фото: Јутјуб)

Циљ напада са албанске стране (операција Стрела) била је остваривање копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије.

Свест да уколико падне линија фронта на Кошарама, крећу много озбиљнији сукоби са ОВК и НАТО, са неизвесним крајем, држала је морал војника на високом нивоу, све до кобне ноћи између 9. и 10. априла те 1999. године.

Војска Југославије је често ишла у нападе по леденој киши, мразу, магли и снегу дубине један метар и бранила сваки положај до последњег тренутка – што је додатно утицало на пад морала код непријатеља.

Прочитајте и

Оригинални стихови песме „Креће се лађа француска“ још су тужнији од нама знаних

КАЖЊАВАЊЕ ЗБОГ ВЕЛИЧАЊА НАЦИОНАЛНЕ ИДЕЈЕ: Ове песме за време Тита никако нисте смели да наручите у кафани!

Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су потпуно поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали.

Сада је на Јутјубу објављен видео снимљен из птичје перспективе, а на њему се види караула Кошаре. Видео је снимљен од стране терориста, а на њему се тачно види географски положај самог војног положаја, као и некадашњу велелепну караулу која је сада у рушевинама, обрасла травом и крошње.

Камера је забележила пустош који је остао после њиховог напада, и повлачења Војске Југославије.

Прочитајте и

Откривено како су Делије набавиле тенк!

ПРАВИ СРБИН: Снимак Алексе Вуксановића који је одушевио целу СРБИЈУ!

Иначе, током гледања видео снимка тон вам није потребан. Наратор све време прича на албанском, па сигурно нећете ништа разумети.

Подсетимо, на друштвеним мрежама пре неколико дана се појавила информација поткрепљена фотографијама да Албанци руше чувену караулу Кошаре и по свој прилици граде нешто друго. Највероватније из тежње да униште симбол свог великог пораза, албанске власти су се бациле у грађевинске подухвате.

На фотографијама усликаним пре неколико дана се види место највеће битке у модерној српској историји које подсећа на градилиште. Још увек није познато шта Албанци планирају да граде.

Извор: Курир; Фото: Јутјуб

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име