Не помаже ни заштита државе

Иако је пре много година изнад ње изграђена кућица која је требало да је заштити, а рађена је и конзервација фрески које су пронађене у њој, рановизантијска гробница у дворишту Енглеског дома у Нишу више личи на сметлиште него на културно добро од изузетног значаја које је под заштитом државе. Туристички водич Ненад Роквић сведочи о томе да туристи и истраживачи долазе у Ниш управо због оваквих налазишта.

Извор: Фејсубук/Ненад Роквић

Да је Ниш некада био царски град, много је сведочанстава. Међутим, не може се рећи да град одржава ову репутацију. Налазиште Медијана је већ годинама, са краћим прекидима, затворено због бројних радова, ранохришћанска базилика код моста у Јагодин мали је сметлиште, а многе гробнице затворене су у некадашњем Нитексу, сада Бенетону.

Гробница код Радона је такође недоступна и може се видети само одозго, а вила са октагоном са северне стране Тврђаве не открива много, каже туристички водич.

Гробница у Енглеском дому је зато за Роквића било идеално место да археолога и историчара увери их у богато историјско наслеђе Ниша. Међутим, гробница је под кључем, а унутра је лом.

– Доле, испод гомиле смећа је један од садашњих највећих симбола хришћанства. Мене је било много срамота – написао је Роквић на свом Фејсбук профилу.

– Она је заштићено културно добро али није дата никоме на управљање, практично је градска, имамо више тих културних добара непокретних којима нико не управља. Тренутно смо кренули да радимо пројекат како бисмо је заштитили и осветлили али то је на дугом штапу – рекла је Берићева.

Откако је гробница у Енглеском дому пронађена педесетих година, она пропада. Археолог Тони Чершков каже да је почетком двехиљадитих урађена тада најсавременија врста конзервације, што се није завршило успешно.

Четири фреске које су биле у гробници сада се виде само у обрисима, а оно што је сачувано од њих су копије, као и макета целе гробнице која је у нишком Музеју. То је 2013. годинеприпремљено за обележавање 1.300 векова Хришћанства, додаје, а после се није много радило. Како је могуће да о добру од изузетног значаја нико не брине, овај археолог нема објашњење.

– Сад се више ништа не налази, фреске су биле из 4. века, сад могу да се виде копије у изложбеној сали. Пропале су, нема ту више ничег – наводи археолог Чершков.

Додаје и да у дворишту Енглеског дома постоје још две гробнице, од којих је једна изузетна, са сводом и три екросолија. Нажалост, поклопац који је требало да је штити је нестао, додаје, а она такође претворена у сметлиште.

Иначе, гробница у којој се чак може видети и христов монограм окружен, знак који се римском цару Константину Великом приказао у сновима, после чега је и прихватио Хришћанство као званичну религију, налази се у подруму приватне куће у Јагодин мали. Далеко од очију јавности, за разлику од базлике у близини моста, која се редовно пуни смећем.

Извор: Јужне вести

Фото: Фејсубук/Ненад Роквић

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име