Т-55 се налази испред стадиона Црвене звезде

Бивша ЈНА је у свом наоружању имала око 2,000 тенкова овог типа. Тенкови Т-55 набављани су за потребе ЈНА од 1964. до 1983. године од Совјетског Савеза, Пољске и Чехословачке. Тенк Т-55 је био убедљиво најзаступљенији у ЈНА и коришћен је и после распада Југославије, како у новонасталој федерацији Србије и Црне Горе, тако и у Хрватској, Републици Српској, Федерацији БиХ и у Словенији.

Прочитај и

Коментари на рачун тенка стигли са неочекиване стране (ФОТО)

Све је спремно за сутра: ТЕНК је већ испред Маракане!

Средство широке заступљености

Т-54/Т-55 је назив серије совјетски главних борбених тенкова. Настали су као замена за прослављени тенк Т-34. Масовно су се производили, у великим серијама, тако да њихов број примерака, до данас, превазилази појединачно све остале тенкове.

Значење тенка испред стадиона

Навијачи српског шампиона поручују да бојно возило представља „Звездину машину“ и симбол „северне армије“, док из клуба напомињу да је то „културна баштина“, али је то засметало Хрватима.

Судбина тенка

Тенк је изазвао многе реакције те се огласио минстар унутрашњих послова– Тужилаштво се изјаснило да ту нема елемената кривичног дела. Да нема ничега што се ради по службеној дужности. Полиција више нема ни основ за даље поступање. На макети не постоји било шта што може физички да угрози животе грађана – рекао је.

Извор: Вики/СД
Фото: Вики

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име