човек са најдужим брковима: Зашто су бркови важан део српског идентитета?

У селу Каленић, у Шумадији, традиционално се одржава манифестација народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију“, у оквиру које се одржава добро познато такмичење за најдуже бркове.

У оквиру јубиларне педесете манифестације у Каленићу, титулу „највећег брке“ понео је Зоран Лазаревић из Ниша. Ласкаву титулу је понео након што му је жири измерио бркове чија је дужина износила фасцинантних 140 цм.  Зоран – највећи брка, каже да бркове пушта од 2011. године, иначе године када је отишао у пензију.

-Ја их овако никада не носим, за мене уопште не знају да имам велике бркове. Ја их обмотам са гелеом и окачим иза уха, навучем косу и онда нико не види да ја имам велике бркове – рекао је победник и „највећи брка“ Зоран Лазаревић по питању ношења и неговања бркова.

Откуд бркови?

Откуд толика важност бркова у српском народу, и код скоро свих индоевропских народа уопште? До недавно, бркови, као и брада су били ван моде, и били су довођени у везу са конзервативним схватањима. Постоји енглеска пословица која гласи: „Твој карактер каже свету да си мушкарац, а твоји бркови су узвичник на крају те реченице!“

Прочитајте и:

ЗАМЕНИО МАНТИЈУ ЗА КУБУРУ И САБЉУ: Да ли сте чули за великог српског јунака Петра Јагодића “Куриџу“?

У случају Срба, хајдуци су били приказивани са брковима, Карађорђе и Милоош Обреновић, оснивачи модерне српске државе, су носили бркове, те не треба да чуди њихова популарност у српском друштву. Никола Тесла је носио бркове, Ђорђе Вајферт, Гаврило Принцип и краљ Петар I Карђорђевић или само краљ Пера, његов син краљ Александар такође и многи други.

Током трајања комунизма, чини се да је брада (на неко време) изашла из моде, што се није могло рећи за бркове који су опстали међу припадницима војске.

Шајкача/Kopernikus RTV Jagodina човек са најдужим брковима

Фото: printsreecn/youtube/Kopernikus RTV Jagodina

 

 

 

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име