Питање које потреса регион

Како медији сазнају, џихадисти планирају груписање на одређеним локацијама широм Босне и Херцеговине, те Албаније, што ће им омогућити да се уједине и делују против хришћанских држава с којима се граниче, а Србија им представља посебан трн у оку.

Бивши заробљеници

– Министарство унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона већ је упозорило на катастрофалне последице за безбедност ако би у Прихватни центар Салаковац биле смештене породице повратника са ратишта у Сирији. Незваничне процене говоре да се ради о 300 особа из БиХ које су на подручју Сирије и око 50 мушкараца у заробљеничким камповима под надзором Курда и савезничких снага – наводи извор Курира и додаје је још већа опасност за регион то што трећу годину заредом, према броју захтева и добијених дозвола за боравак у Албанији, прво место заузимају муџахедини из Сирије, Пакистана и Ирака.
Безбедносни стручњак Џевад Галијашевић каже да је повратак ратника уперен директно против безбедности целог региона, па и Европске уније.

– У БиХ и Мостар долазе у таласима припадници радикалних верских идеологија, неутврђеног и сумњивог порекла. Они су преплавили подручја која насељавају Хрвати у БиХ. Верска и етничка слика се под притиском ових повратника са ратишта значајно мења. Поједини политичари покушавају да одвуку пажњу од ових врло опасних процеса, који се ових дана реализују у БиХ – оцењује Галијашевић.

Прочитајте и:

Незапамћена брука у уџбенику за 6. разред је изазвала бес родитеља

Политичко-војни аналитичар Зоран Драгишић истиче да све повратнке морају да прате и процесуирају надлежне службе јер то државе региона третирају као кривично дело.

– Србија има одличне безбедносне и војне потенцијале за одбрану, безбедност грађана није угрожена. Активно се прате кретања исламских бораца који су држављани Републике Србије, па онда и из региона. Свака држава из окружења мора да се побрине да они буду процесуирани за оно што су радили – наводи Драгишић.

Извор: Правда

Фото: Вики

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име