Сви који су бар једном у животу посетили калемегданску тврђаву знају да се у шанцу између зграде Војног музеја и Сахат куле налази нешто више од десетак тенкова из периода Другог светског рата. Поред тенкова, у збирци музеја се налази више комада артиљеријског наоружања, неколико пловила и других возила, као и интересантних комада војне технике попут немачког „секача“ шина.

Експонати Војног музеја на Калемегдану обухватају наоружање и техники из свих сукоба 20. века у којима је на  неки начин учествовала и Србија: Топови из Првог светског рата, тенкови из Другог светског рата, а однедавно и С-125 ракетни систем који је бранио небо на СР Југославијом током 1999. године.

Прочитајте и:

У задужбини деспота Стефана догађају се многа чуда – Монахиња Нина о Манастиру Копорин

Испод зграде Војног музеја налазе се два совјетска оруђа, ветерана Другог светског рата, тенк Т-34 и  БМ-13 – чувена „Каћуша“. Калемегдански шанац деле послератни југословенски прототип тенка „Возило А“ и немачка војна техника Другог светског рата: самоходне хаубице, гусеничари и лаки и средњи тенкови. Кордон тенкова настављају тенкови америчког порекла М-3А1 Стјуарт и М-3А5 Стјуарт. Низ настављају италијанске и пољске танкете и по један чехословачки (ЛТ-35) и француски лаки тенк (ФТ17 Рено).

Раритети војног музеја

Иако мало људи зна, Војни музеј у Београду нма неколиоко правих раритета међу својим експонатима. Дуго времена се није знало да се у рову испод Сахат куле налази једини примерак пољске танкете „ТК-Ф“. Танкета је стајала више од педесет година, а да нико није приметио да се ради о једном од 18 примерака прелазног модела танкете. Стицајем околности, само је примерак на Калемегдану опстао.

Поред пољске танкете на Калемегдану се налази још један раритет: „Панцер 1С Аусф Ф“ (ВК 1801), немачки лаки тенк израђен у свега 20 примерака чија је сврха била учешће у евентуалној инвазији на Малту. Експерименталн тенк се разликује од других модела по томе што је додатно оклопљен. Напад на малту је изостао, а један од 20 примерака је остао на брдовитом Балкану.

Први југословенски тенк

Такође, један девет примерака првог југословенског тенка (иако се на неким местима спомиње свега 5 прототипова), моћни тенк под називом „Возило А“, иначе копије совјетског тенка Т-34 се налази у једном од углова калемегданског шанца. Други примерак се наводно налази на полигону Школског центра у Бањалуци, али то је већ нека друга прича.

Извор: Шајкача

Фото: Wikimedia, B.A.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име