Високи прекршајни суд донео је праснажну пресуду у случају увредљивог бећарца.

Подсетимо, Бранимир Чолачковић отпевао је пред полицајком Маријом Иличић на манифестацији “Лето валповачко” 2015. године:

Прочитајте и

СРБИЈА ДО ФОШАНА! Навијачи Србије ЗАГРМЕЛИ испред хале! Кинези одушевљено дизали ТРИ ПРСТА! (ВИДЕО)

НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК СВОЈИМ ГОВОРОМ ЗАПАЛИО ПАРЛАМЕНТ: Kосово је део Србије, Меркелова га је илегално признала!

“Ајој мала, ти у плавој блузи, скини гаће па ми се наг***!”

Првостепеном пресудом кажењен је с укупно две хиљаде куна због вређања полицијске службенице, али и вређања Марије Иличић као жене. Та пресуда донета је након поновљеног поступка јер је у првом био ослобођен кривице. Високи суд вратио је случај на поновно суђење.

На осуђујућу пресуду се Чолаковић жалио. Рекао је да је бећарац део културног идентитета Славоније, Барање и Срема те, ако се његови стихови ограничавају, то значи повреду те песме, весеља, еротичности, хумора, пркоса и ината. Високи прекршајни суд то није прихватио. Ослободио је Чолаковића за вређање полицијске службенице јер јој стиховима није упутио ништа уз њено полицијско поступање.

Али, каже суд, као жену ју је увредио. Она је на суду изјавила да је његов потез запрепастио и да се осећала нелагодно.

Фолкрораш се бранио да има право уметничке слободе, али суд је устврдио да и те слободе имају границу.

– Окривљени је у конкретном случају поступио супротно општеприхваћеном и ноторном тумачењу границе права на слободу говора и уметничког стваралаштва, јер слобода изражавања престаје тамо где порука повређује друга начела и темељна људска права као што су заштита људског достојанства и начело недискриминације. Певајући ову песму окривљени је полицијској службеници повредио достојанство и то на темељу разлике у полу – закључио је суд који је Чолаковића казнио с 1500 куна.

Фото: Facebook/Branimir Čolaković

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име