Масовна градња на Југу Србије

,У Бујановцу расте цена квадрата, ничу бројне зграде станови се масовно продају, а Срби мештани сматрају да је посреди насељавање припадника албанске националне мањине.

Општина Бујановац последњих месеци подсецћа на велико градилиште. Гради се неколико нових зграда, а у новим становима углавном нико не живи. Kвадрати се продају по нереално високим ценама, а станове купују искључиво Албанци.

Срби су збуњени целом ситуацијом, неки се чак и прибојавају да се иза тога крије некаква намера о изненадном насељавању вец́ег броја Албанаца, док стручњаци из области некретнина тврде да је реч о тренду који је завладао и који је само привременог карактера, пишу „Новости“.

Прочитајте и:
ПРОМЕНА У КОРИСТ СРБИЈЕ: Још једна држава повлачи признање “Косова”
Пиво са укусом сепаратизма: На налепници Пећког пива и Бујановац, Прешево и Медвеђа!

„Стварно нам није јасно због чега се граде те зграде и ко купује станове. Зграде ничу као печурке после кише, а станови су углавном празни. Спекулише се да се цена квадрата крец́е и до 700 евра“, прича један Србин из Бујановца.

С друге стране, Дарко Филиповић из агенције за некретнине „Херолдо“ сматра да нема никаквих теорија завере, вецћ да је реч о незаустављивом тренутном тренду куповине станова у новоградњи.

Такав тренд је пре неколико година захватио Прешево, па се сада тамо станови због презасицћености тржишта продају много јефтиније него у почетку. Цена од око 550 евра по квадрату у Бујановцу је у односу на величину и положај општине нереално велика, сматра Филиповицћ.

Иако нико не жели отворено о томе да говори, по општини се спекулише о нелегалној градњи и договору са општинским властима, што председник општине Шаип Kамбери оштро демантује.

„Немамо никакве везе са тим радовима, нисмо инвеститори. Не учествујемо у томе, осим у смислу издавања дозвола и све то у складу са урбанистичким планом. Kолико ја знам, углавном су купци из дијаспоре“, каже Kамбери.

Извор: Новости

Фото: “Кроз Бујановац”, аутор: Г. Лаки

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име