Ово је главна тема на Балкану

У земље Западног Балкана вратило се око 460 џихадиста са ратишта у Сирији и Ираку, од којих се 250 без икакве контроле слободно креће по територији тзв. Kосова, упозорава амерички безбедносни стручњак Адријан Штуни.
Повратак бивших ратника ИСИС на тзв. Kосово, према речима Штунија, представља највећи безбедносни ризик у региону, пошто привремене власти у Приштини немају ни капацитет ни политичку вољу да их санкционишу и касније ресоцијализују. Претњу не представљају само мушкарци, већ и жене које су индоктриниране и обучене за терористичке акције.

Територија Kосмета највише је погођена бројем повратника са ратишта у Сирији и Ираку. Од 460 бивших бораца ИСИС, колико их се вратило у земље Западног Балкана, чак 250 се налази тзв. Kосову. Приштини недостају финансије и стручност како би их држали под контроломи због тога су они јасна безбедносна претња. Фокус не би требало да буде само на борцима са страних ратишта, већ и на женама које су такође индоктриниране током боравка у зонама конфликата. Осим тога, велики проблем су и деца џихадиста која немају потребну рехабилитацију, стручну помоћ, не иду у школу и с њима би у будућности и те како могло да буде проблема – каже Штуни.

Прочитајте и:

Русија се огласила након украјинског ударца на Милоша Биковића

ПРОМЕНА У КОРИСТ СРБИЈЕ: Још једна држава повлачи признање “Косова”

Према његовим речима, проблем екстремиста – повратника никако не би требало олако схватити.

Није искључено да су постојала финансијска искушења за њихов одлазак на ратишта, али то нису обични плаћеници. Говоримо о људима који верују у идеологију и спремни су да дају свој живот и жртвују се за ту идеологију. То би требало да нас натера да схватимо да то није нешто што ће само од себе нестати, то је гангрена која је већ увелико прети балканском друштву, упозорава Штуни и подвлачи да је реч о идеологији која је преживела многе бомбашке нападе, много ратова, затвора и логора.

Он сматра да је помоћ ЕУ једини излаз из тренутне ситуације.

Проблем на Балкану не треба посматрати изоловано и Европска унија би ту помоћ требало да схвати, не као некакав уступак Балкану, већ као борбу за повећање нивоа безбедности у Европи, навео је Штуни.

Балкан постаје база џихадиста за будуће ударе у Европи. Њихова мета пре свих је Европска унија, а Западни Балкан је рањив сам по себи. Да би овај проблем био решен потребне су строже процедуре према мигрантима јер многи џихадисти долазе у регион под лажним идентитетом.

Пример Фитима Ладровција, једног од вођа Џихадиста са тзв. Kосова најбоље говори о томе колику претњу исламски екстремисти представљају по регион.

Он се са ратишта вратио 2015. године, након чега је одслужио три године у затвору. Иако се по изласку није одрекао своје идеологије, он живи слободно у месту Обилић и ради као обезбђење у једној болници у Приштини. Током тамничења једном дипломати је упутио застрашујуће речи: „Мој син ће постати сјајан бомбаш самоубица“.

Ладровци је у Сирији био десна рука најозлоглашенијег ИСИС-овог команданта Лавдрима Мухаџерија из Kачаника, који је познат по томе што је одрубио главу сиријском младићу.

Извор: РТ

Фото: Википедија

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име