Душан Обреновић (24) из Косовске Митровице, рођен из мешовитог албанско бошњачког брака, родио се под именом Сулејман Муратовић, а своје покрштење не доживљава као прелазак у православље него повратак вери предака, преносе Вечерње Новости.

Душан се покрстио 2016. године, а каже да се у православље заљубио од малена. Он је био у литији која је на последњи починак испратила упокојеног владику херцеговачко захумског Атанасија, чији је био пријатељ.

Други учесници у литији кажу да је благопочивши владика Атанасије често боравио на Косову и Метохији и да су се тако Душан и он упознали и спријатељили. Атанасије је заволео тог младића, који је био необичан по понашању, а чист у срцу – кажу саговорници.

Прочитајте и:

Македонија ухапсила српског владику: Провео ПЕТ ГОДИНА у затвору јер је РЕКАО ДА СУ ЊИХОВИ ХРАМОВИ – СРПСКИ!

Душан је дошао да испрати владику Атанасија до манастира Тврдош, где је сахрањен.

Новости пишу да је широј јавности Душан, некада Сулејман, постао познат 2018. године, када је испричао своју животну причу. До 2016. године Сулејман се прекрстио и постао Душан Обреновић.

„Ја нисам прешао, пошто су наши преци били православни, ја сам се само вратио. Отац, пореклом из Брчког, рекао је да нема проблема, сестра се није бунила, а мајка није била одушевљена“, рекао је Душан.

Душан каже да је једва дочекао крштење.

„Отац је, рецимо, атеиста. Он мени није бранио, рекао ми је: ‘Сине, ако си ти тако одлучио, то је твоја ствар’. И ја сам се ето, уз Божију помоћ 2016. године, осми мај је био, на Марковдан, крстио у манастиру Бањска, код оца Данила, игумана“, присећа се Душан.

Презиме је узео по династији Обреновић, име по цару Душану, а славу Светог Јована. Већина пријатеља из Косовске Митровице је прихватила његову одлуку, али како сам каже, има и суграђана којима се то није допало, преноси Косово онлајн.

„Имај неких којима смета, неки ту из града, неки муслимани исмаиљћани, смета им то што сам крштен. Има и неких православних којима смета и добацују ми свашта на улици, али не обазирем се. Бог је тај који ће да суди свакоме, не обазирем се толико на то. Не мрзим их“, закључује Душан.

ИН4С

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име