Бајден и Трамп: Велика Британија је међу првим државама које Џо Бајден намерава да посети као председник Сједињених Држава. У томе се могу видети позитивни сигнали за даљу сарадњу две земље. Али каква ће бити та сарадња у тренутној ситуацији?

Треба схватити да америчке демократе и посебно Џо Бајден нису толико радикални као Доналд Трамп и његов тим. То значи да влада Бориса Џонсона не би требало да чека освету за своје пријатељство са републиканцем чија се владавина у Сједињеним Државама завршила очајничким покушајем пуча. С друге стране, то не значи да ће се односи између Британије и Сједињених Држава одвијати у позитивном смеру.

Уједињено Краљевство је сада ослабљено пандемијом коронавируса и последицама Брекзита. Супротно амбициозним плановима конзервативаца, живот ван Европске уније личи све више на борбу. Могуће је да ће све ово ојачати Британију у будућности, али засад једва да личи на моћно царство. Трошкови напуштања зоне удобности су превисоки. Из овога следи низ негативних фактора.

Пре је Лондон био својеврсни понављач става Вашингтона у Бриселу, причему веома утицајан. Из очигледних разлога, ова клаузула се сада укида када америчка демократска администрација жели да нормализује односе са Европском унијом.

„Данас доживљавамо такозвану постамеричку еру, предстоје нове рунде сукоба. Видимо активности играча средње категорије као што су Саудијска Арабија, Турска, Русија“, каже Најџел Боулз са Универзитета Оксфорд.

„Кина ствара озбиљне и дубоке проблеме новом тиму Беле куће. Иако је ризик од рата прилично низак, ово питање се не може потпуно занемарити“.

На основу овога може се претпоставити да би Британија могла постати савезник САД-а у војном правцу. Истина, овде такође постоји проблем: британска војска је у озбиљној кризи.

Према британској Државној ревизорској канцеларији, 251 милијарда долара опредељених за опремање војске од 2019. до 2029. године једноставно није довољно да се испуне сви војни захтеви. Као резултат, до 2030. године Краљевска морнарица може изгубити способност детекције и ликвидације мина, јер буџет не укључује средства за надоградњу одговарајуће опреме. Ваздухопловство може остати без извиђачких летелица, пошто ће авион Е-3 Сентри бити укинути до краја следеће године, 9 месеци пре испоруке замене. Ситуација је толико критична да
војска нема ни средстава за одлагање нуклеарних реактора са 20 већ пуштених подморница.

Природно, економска криза и пад вредности националне валуте не доприносе брзом решењу одбрамбених проблема. Као последица тога, вредност Британије као партнера опада.

Истовремено, за Британију – посебно за Бориса Џонсона – сарадња са Сједињеним Државама је изузетно важна. Наравно, пре свега, говоримо о економској сарадњи. И овде се не може не споменути крајње сумњив трговински споразум који би државе могле потписати у догледној будућности. Наравно, Даунинг стрит сматра овај договор успехом, али критике свакако изазивају сумњу.

Забринутост изазива чињеница да ће британско тржиште бити преплављено неквалитетним америчким производима. На пример, шунка и сланина у Сједињеним Државама обрађују се нитритом екстрахованим из поврћа, што је забрањено у Европи због повећаног ризика од рака црева.

„Америчка индустрија прераде меса понаша се попут великих дуванских компанија“, каже Гијом Кудре, аутор књиге Ко вам је отровао сендвич са сланином? „Замагљује истину о нитромаси и прикрива чињенице ради сопствене комерцијалне користи. То раде деценијама. Учинили су то упркос јасним и непобитним доказима да азотно месо узрокује рак црева“.

Наравно, Лондон би могао ограничити увоз таквих производа, задржавајући исте високе стандарде, али то неће учинити. Британија није била у позицији да се ценка са првом светском економијом. Ко седи у Белој кући, не игра велику улогу у томе. САД ће експлоатисати Британију јер могу. Британија се нема чему успротивити, и зато ће лидери ове земље счинити уступке. Нажалост, трговински споразум могао би да постане симбол америчко-британске сарадње на дуже време. Бар док Уједињено Краљевство не подигне опет браду.

Извор: THE DURAN

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име