Посланици британског парламента заложили су се да се организује нова мировна конференција о Босни и Херцеговини – Дејтон 2, преносе медији у Босни и Херцеговини.

Како пише Ослобођење, истовремено ће се у БиХ послати и британски војници, „како би се спречила ескалација“.

„Ми можемо одмах – једнострано – да пошаљемо батаљон војника. Он се може ставити под капу Еуфора“, поручио је Боб Стјуарт, представник Конзервативне странке.

Сер Бернард Јенкин, још један од посланика владајућих Конзервативаца затражио је да званични Лондон одмах делује у БиХ, те подржао предлог Стјуарта да се организује Дејтон 2.

Исти став изнео је и представник опозиционе Лабуристичке странке Тони Лојд.

Стјуарт је имао дужи, страствени говор о БиХ.

Истакао је да је у земљи боравио као официр Унпрофора и гледао немоћ, али и јасну неспремност Запада да реагује.

„Тек када се десио ужасни злочин у Сребреници, када је почињен геноцид над 8.372 мушкарца и дечака те заштићене зоне УН, реаговали смо“, рекао је он.

„Сада, како се зло не би поновило, предлажем сасвим конкретне мере“, казао је.

Шта су предложили

1. Морамо очувати Дејтон, док немамо нешто боље

2. Високом представнику Кристијану Шмиту, који је данас овде у Лондону, дати безусловну и јаку нашу подршку. Све што можемо, морамо му дати да заустави негативно кретање БиХ уназад.

3. Треба нам Дејтон 2. У том процесу морају бити укључени и ми, Велика Британија, и САД, али и ЕУ, Русија, босански Срби…

4. Морамо бити спремни да пошаљемо своје војнике како би спашавали животе, јер смо то и урадили раније – истакао је Стјуарт.“

И он, као и Алисиа Кернс подсетили су да је Велика Британија изгубила 57 својих војника током мисије у БиХ. Ипак, истакао је да је британска интервенција у БиХ више него нужна, преноси СБ, пренео је Б92.

ИЗВОР intermagazin

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име