Сада када се Џо Бајден озбиљно бави преузимањем Беле куће, чини се да Борис Џонсон измиче нади у амерички трговински споразум. Али да ли је све тако једноставно?

Данас је шанса за Брегзит вероватнија него икад. Џонсон је позвао суграђане да се припреме управо за такав сценарио, а за Британију то значи огромне губитке. Ограничења ће се пробити кроз економију краљевине у таласу који слама.

„Ово ће поткопати наш извоз. Више од 50% нашег увоза из ЕУ биће поремећено или поскупело, било да се ради о храни, лековима, хемикалијама или индустријским компонентама. Царине на основну храну биће 20% или више – током периода растућег сиромаштва храном “, каже Џонатан Фриедланд, колумниста Тхе Гардијана.

Недавно је Џонсон покушао да блокира такве мрачне изгледе нагодбом са Сједињеним Државама. Доналд Трамп, одлучни присталица Брегзита обећао је Британији велики трговински споразум. Истина нико од политичара није улазио у детаље који су постали предмет полемике у Великој Британији.

Главно питање будућих споразума било је ко тачно пружа услугу? Економије Британије и Сједињених Држава сада се могу такмичити у степену опадања. Чак и пре пандемије, амерички фармери су се суочавали са проблемом пласмана својих производа. За ово би могли да се захвале Трампу и његовим трговинским ратовима. Покушавајући да смире пољопривреднике, власти су чак почеле да им додатно плаћају, а 2020. ова државна подршка према УСДА достиже рекордних 37,2 милијарде долара. Британија је у овој ситуацији постала изврсно решење проблема.

„САД су агресивне у погледу трговинских преговора: заузимају тврд став и у први план стављају своје интересе. Они ће несумњиво искористити чињеницу да ће након Брегзита Британији бити потребан велики трговински споразум “, рекао је Чарлс Грант директор Центра за европске реформе.

Лобирајући у интересима америчких компанија, Трамп је намеравао да им отвори британско тржиште. Џонсон је очигледно такође лобирао за интересе иностраних послова. Чак је започео рад на ревизији прехрамбених стандарда, који су били виши у земљи него у Сједињеним Државама. Тако би британске фарме биле ускраћене не само за европско, већ и за домаће тржиште преплављено јефтиним и неквалитетним америчким производима.

С обзиром на горе наведено држављани Велике Британије могу одахнути јер Бајден долази. Али како ће успон на власт демократа у Сједињеним Државама променити изгледе за споразум?

С једне стране, независна Британија губи политичку вредност за Сједињене Државе. Раније је имала право гласа у ЕУ, али сада је његова политичка вредност опала, посебно с обзиром на то да се администрација Бајдена труди на ресетовање односа са Европском унијом.

Али још 2017. године, Ник Клег, бивши британски потпредседник владе након разговора са Бајденом рекао је да демократа намерава да лобира за интересе фармера из свог родног Делавера, познатог по производњи пилетине.

Дакле, Бајден ће можда склопити договор са Лондоном, али под својим условима. У овој ситуацији британска влада мораће или да створи илузију победе или да потпуно напусти неповољан уговор. Међутим, друга опција је мало вероватна.

Acuerdo de la UE al borde del colapso: ¿Se salvará UK si logra un acuerdo con EEUU?

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име