Немања Матић, фудбалер Манчестер јунајтеда, трећу годину заредом одбија да носи цвет мака на дресу – симбол који фудбалери носе у знак сећања на страдале британске војнике у Првом светском рату, али и на припаднике НАТО снага.
Матић је пре три године изазвао буру на Острву јер је на утакмицама Премијер лиге одбио да носи цвет мака на грудима.
Раније се цвет мака користио као симбол којим се обележавало сећање на погунуле британске војнике током Првог светског рата, али од недавно, тај симбол се користи и за обележавање погибија свих британских војника, укључујући и оних који су ангажовани у НАТО снагама.
Због НАТО агресије на нашу државу 1999. године, Матић већ сезонама не носи цвет мака и једном приликом је појаснио одлуку.
„У потпуности разумем зашто људи носе маков цвет, поштујем свачије право да то ради и саосећам са свима који су изгубили ближње у рату. Ипак, за мене је то само подсетник на напад који сам осетио лично као млади, преплашени 12-годишњак који је живео у Врелу, док је моја земља уништена бомбардовањем Србије 1999“, рекао је Матић 2018. године.
„Иако сам пре носио, сада не осећам да је у реду да имам цвет мака на свом дресу. Не желим да подривам цвет као симбол поноса Британаца нити увредим било кога, ипак, сви смо производ личног одгоја и личног избора за који имамо своје разлоге. Надам се да сви разумеју моје разлоге сада када сам их објаснио и да могу да се концентришем да помогнем тиму у утакмицама које нас чекају“, додао је Матић.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име