Србији неће бити одобрено чланство у Европску унију све док не призна (тзв.) Косово, поручио је данас председник Комитета за спољне послове америчког Представничког дома Елиот Енгел.

  • Време је да Србија настави даље. (Тзв.) Косово је независно – рекао је Енгле на састанку одбора, на који су позвани и Данијел Сервер, Јануш Бугајски и Медлин Олбрајт, званичници и невладини промотери косовске независности.

Енгел није представник ЕУ, али, судећи по наступу на Одбору, зна шта смета Србији на путу ка Унији:

  • Искрено, блокирање признања (тзв.) Косова и његово чланство у УН само смета Србији, јер јој улазак у ЕУ неће одобрен све док не призна независност (тзв.) Косова – рекао је Енгел.

Одбор, иначе, разматра стратегије које би нова америчка администрација на челу са Џозефом Бајденом могла да примени на Западни Балкан и Србију.

Тзв. Косово је, каже Елиот, „годинама независно“ и позива се, са задовољством, на то да је тзв. Косово сада члан низа међународних организација и институција:

  • Ако се сат врати три деценије уназад, то је био само сан. Нисам могао ни да замислим да ћу чути те речи, али данас је (тзв.) Косово постало члан Светске банке, ИМФ-а, и више од 110 земаља је признало његову независност, укључујући Велику Британију, Француску, Немачку, Јапан и многе друге важне земље.

Тзв. Косово, каже Енгел, има познате поп певаче, фудбалере, угоститеље, власнике некретнина….али, признаје, то није крај:

  • Много је озбиљних изазова остало, а најважније од свега је да је време да Србија настави даље. Тзв. Косово је независно. Искрено, блокирајући признање Косова, и његово чланство у УН само смета Србији јер јој улазак у ЕУ неће бити одобрен све док не призна независност (тзв.) Косова. Позивам Србију да настави даље како би све земље у региону наставиле даље – закључио је Енгел.

У уводу је признао и да му „ниједна земља није дотакла срце више од (тзв.) Косова“.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име