Неки људи заиста не разумеју значење речи национално благо!

То је оно што нас баштини као један народ, као једну заједницу у којој смо се родили, одрасли и у којој живимо. То је нешто што свакоме од нас припада и оно што нас као ту заједницу дефинише и репрезентује, то је оно што је некима прва асоцијација на Србију . А жалосна је истина да ово благо све брже и брже нестаје из земље.

Prodaja nacionalnog blaga Srbije

Ко су ти људи који се усуђују да продају национално благо? Наиоме на твитеру се подигла права узбуна када се проширила вест да аукцијска кућа Кристи продаје фигуру из винчанске културе за 80 500 долара!

Прочитајте и:

ИМАТЕ ЛИ СРАМА?! Погледајте шта су душмани урадили у манастиру Жича (ФОТО)

Како се ово национално благо нашло на аукцији и да ли ће Министарство културе покушати да је откупи? И каква ће њена судбина бити? Заиста јако, јако залосно. А овде ћемо још једном нагласити значај Винчанске културе!Винчанска култура је била технолошки најнапреднија праисторијска култура у свету. Најранија металургија бакра у Европи потиче са винчанског локалитета Беловоде у источној Србији. Генералним урбанистичким планом развоја Београда, приобални појас Дунава у зони Винче проглашен је археолошким парком.

Prodaja nacionalnog blaga Srbije

Винчанска култура представља млађенеолитску и раноенеолитску културу Европе (између првих векова 5. миленијума пре нове ере и првих векова 4. миленијума пре нове ере). Простирала се од средњег Потисја на северу до Скопске котлине на југу и од река Усоре и Босне на западу до Софијског басена на југу, односно обухватала је територије данашње Србије, Румуније, Македоније и Босне и Херцеговине.

Opanak

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име