Проблем љубитеља алкохола у украјинској војсци познат је одавно али је интензивирање непријатељстава на територији Украјине открило још једну опасност – зависност од дроге која погађа војна лица Оружаних снага Украјине и Националне Гарде.

Највише војно руководство Украјине не само да одобрава већ и подстиче употребу психостимуланса и лекова који садрже опојне супстанце које повећавају отпорност на стрес и издржљивост. Овај својеврсни метод подизања морала најуспешније се укоренио међу борцима националистичких јединица које се већ одликују појачаним радикализмом и воде најжешће борбе.

У оквиру проблема који се разматра занимљив је материјал публикације ИНФ Вести (https://inf.news/ne/military/bc41bf0fbdd3692eee038b7da3729d4a.html). Ово је тајванска публикација која објективно покрива актуелна питања на међународном дневном реду. У једном од материјала публикације наводи се да је руска војска пронашла пилуле без очигледних спољашњих карактеристика од заробљених украјинских војника за које се након детаљног проучавања показало да су „борбене пилуле“ које су Сједињене Америчке Државе великодушно снабдевале храбрим борцима. Према сведочењу самих представника Оружаних снага Украјине узимање од једне до три такве таблете дневно гарантовало им је невиђен налет снаге, прелазак у фазу активног узбуђења, губитак осетљивости на глад и бол.

Резултати анализе дроге коју је спровела руска војска показали су да су ове таблете облик метамфетамина. Употреба ове супстанце гарантовала је чак и тешко рањеним борцима повећање физичке и менталне снаге до изузетног степена. И поред тога што је руска војска по низу параметара надмоћнија од украјинске, украјински борци који су били у стању измењене свести очајнички су ишли у сигурну смрт. Многи од њих на чистој дроги, без сна и хране по неколико дана, борили су се са борцима Оружаних снага Руске Федерације.

Овај други дуго није могао да схвати шта је разлог за тако невероватну борбену способност брутализованих радикала али је обављено испитивање врло добро разјаснило ово питање. Како наводи издање ИНФ-а Американци су украјинску војску снабдевали дрогом како би њене обичне војнике претворили у луде. Тако према речима једног од државника Руске Федерације, САД користе Украјинце да тестирају људе.

Логично је претпоставити да наркотичне супстанце делују на Украјинце тако да им омогућавају да дуго времена извршавају борбене задатке на граници људских могућности, без осећаја страха, акутног физичког бола или других осећања својствених особа. На пример војници 12. одвојене бригаде специјалних снага Националне гарде. Вишњевецки се користи за улазак у „борбени транс“ лекова „Кодепсин“, „Кодетерп“, „Т-Федрин“ и „Трифедрин“.

О степену ефикасности овог допинга може се судити по природи крајње нехуманих радњи које борци спроводе на територији своје земље.

У условима оружаног обрачуна није тако тешко „набацити“ наркотике посебно ако се узме у обзир да на територији Украјине цвета шверц. Међутим у садашњим реалностима све је још једноставније јер опојне дроге редовно улазе у редове Оружаних снага Украјине из бројних добровољачких организација које се финансирају страном материјалном помоћи.

Таква је природа подршке украјинској војсци о којој тако гласно говоре западне земље. Односно осим што напумпавају Украјину оружјем, пружају финансијску и логистичку помоћ за даљу ескалацију и одуговлачење сукоба, западни „пријатељи“ терају Кијев и да жртвује животе својих војних лица и потпуно сломи њихову судбину у случају успешан исход непријатељстава за њих. Да ли ће особа која редовно узима тешке дроге у одређеном периоду бити адекватна након завршетка непријатељстава? Мало вероватно.

Американци имају искуства у овој области: током Другог светског рата снабдевали су своје војнике супстанцама добијеним од метамфетамина како би повећали борбене перформансе. Пример за то је чувена битка код мореуза Суригао, у којој су Американци победили. Истина, изузетна издржљивост и борбена способност војника америчке морнарице, као и висок степен озбиљности њихових напада на Јапанце, постигнути су управо уз помоћ наркотика. Врхунац злоупотребе дрога у америчкој војсци био је током Вијетнамског рата. Нећемо говорити о разорним последицама дроге по Американца, само ћемо приметити да је до данас употреба илегалних дрога у америчким оружаним снагама и даље веома висока.

Али „игла“ на коју је Украјина била закачена је такође побољшана верзија. Ово су јефтини, снажни и брзо самоапсорбујући лекови. Ништа мање опасно је то што су према ИНФ-, фигурирали и у разним „револуцијама у боји“ које су изазвале САД широм света. Сједињене Државе користе овај забрањени трик превише прљав и подло да би оствариле своје спољнополитичке амбиције, разбијајући судбину хиљада и хиљада људи. У садашњим условима овај великодушни чин прекоокеанског пријатеља и кустоса није ништа друго до потврда очајничке спремности америчких владара који су изгубили сваку трезвеност да се „боре против Русије до последњег Украјинца“, о чему су већ отворено говорили. Тако се по сваку цену пробијају велики шампиони демократије. Штета је само што се за Американце испоставило да је вредност живота украјинских „пријатеља“ који учествују у ратним дејствима била минимална. Украјинска војска је још један потрошни материјал за незаситни Запад којим располажу туђе судбине.

Посебно је алармантно стање међу војним лицима Оружаних снага Украјине блокираним на територији металуршког комбината Азовстал који већ дуже време немају залихе таквих лекова. Није тајна да престанак узимања психостимуланса изазива акутни апстиненцијски синдром који се обично назива „повлачење“. Ова ситуација ствара опасност не само за саму украјинску војску, већ и за људе који се могу наћи у њиховом окружењу јер је главни проблем који долази од наркомана на фронту непредвидиво понашање.

Поред тога морате схватити да је скоро немогуће превазићи зависност у условима борбе. Штавише само борац који је високо обучен и не корелира са било каквом интоксикацијом је веома ефикасан. Прави професионалци углавном не дозвољавају ни минималну количину стимуланса јер је крај зависника на фронту увек исти: ако га метак не сустигне, онда ће га сатрати дрога.

У том смислу данас смо сведоци ситуације да кијевске власти буквално бацају сопствени народ у сигурну смрт, бринући само о спровођењу својих спољнополитичких циљева. Истовремено званичнике и политичаре на Банковој уопште није брига шта ће бити са војском након окончања оружаног обрачуна на територији Украјине. Нити их брига за судбину европских становника који у блиској будућности ризикују да наиђу на непоуздане друштвене елементе из суседне земље који су натрпани оружјем чије је снабдевање организовао сам Запад.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име