Испред Владе Албаније у Тирани око 16.30 часова почео је протест против иницијативе „Отворени Балкан“, у организацији албанске опозиционе Демократске странке бившег премијера Саљија Берише.
Протест се организује уочи доласка председника Србије Александра Вучића на састанак иницијативе за регионалну сарадњу „Отворени Балкан“, који се одржава данас и сутра у Тирани.
Учесници протеста запалили су заставу Србије истакнуту у знак добродошлице на улици која води до владе, праћени бурним одобравањем окупљених, а један дечак је пао са бандере покушавајући да обори заставу.

Демонстранти носе транспаренте на којима су исписане поруке против иницијативе Отворени Балкан, Вучића, Раме, Сороша…
Амбасада САД у Тирани саветовала је данас америчким држављанима да избегавају сва велика окупљања у том граду због протеста.
„Иако многа велика јавна окупљања могу да прођу мирно, неке ситуације могу брзо и непредвидиво да се промене“, упозорила је амбасада на свом сајту.
Бериша је пре неколико дана преко друштвених мрежа позвао Албанце да дођу на протест, називајући их националним протестима који су усмерени против, како је рекао, „антиалбанског сценарија“.
Учесници протеста, на челу са Беришом, претходно су се окупили испред седишта Демократске странке у Тирани и онда су прошетали до зграде Владе, где је постављена бина, а недалеко одатле се налази и Амбасада Србије у Тирани, јавља Танјуг. Медији су преносили ових дана да ће на тај протест наводно доћи и Албанци са Косова и Метохије, али и Албанци из такозване Прешевске долине.
Главна тема састанка Отвореног Балкана у Тирани, где ће се се окупити председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, је успостављање јединственог тржишта рада, као и јединствене радне дозволе која би требало да заживи већ од почетка 2022. године.
Иначе, Демократска странка је најјача опозициона странка у Албанији, насупрот владајућој Социјалистичкој партији Едија Рама, али је тренутно у Демократској странци дошло до раздора и странка се поделила на две фракције.
Вучић ће вечерас имати заједничку вечеру са Рамом и Заевом у 19 часова у Елбасану, а сутра ће уследити радни састанци и предвиђено је потписивање шест споразума.
sputnik

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име