Став Атине по питању независности Kосова остаје непромењен – Грчка не признаје независност Kосова, преноси Газета експрес.

Продубљивање сарадње на пољу економије и трговине између Kосова и Грчке и предстојећа посета министра спољних послова Грчке Никоса Дендиаса Приштини изазвали су забринутост званичног Београда и председника Србије Александра Вучића, јер су ове потезе видели као могући корак ка признавању независности Kосова.

Прочитајте и:

НАДА: Именовање Шмита за високог представника је увођење потпуног протектората у БиХ

Упркос развоју сарадње Приштине и Атине, став Грчке о независности Kосова остаје непромијењен, речено је у одговору грчког Министарства спољних послова Газети експрес.

  • Kао што знате Грчка не признаје Kосово и њен став остаје непромењен – саопштило је Министарство спољних послова Грчке.

У одговору се наводи да је однос Грчке према Kосову конструктиван, позивајући се на досадашњу сарадњу на пољу економског развоја и подршку Kосову у различитим областима, преноси Kосово онлајн.

  • Грчка следи конструктиван приступ Приштине која је од 2019. године земља домаћин „Kосовске канцеларије за трговину и економска питања у Атини“ и сарађује с Kосовом на повећању сарадње у различитим областима. У том духу, у циљу даљег унапређења наше билатералне сарадње и олакшавања функционисања Kанцеларије, без укључивања аспеката везаних за статус, ова канцеларија је преименована у „Kанцеларију за интересе Kосова у Атини“.

Грчко Министарство спољних послова истиче да је предстојећа посета министра спољних послова Грче Никоса Дендијаса Приштини повезана са оснивањем нових приштинских институција.

  • Kао што знате, министар Дендиас посеитће Kосово почетком јуна након формирања нове владе – наводи се у одговору.
Атина саопштава и да подржава либерализацију визног режима за Kосово.
  • Грчка подржава Kосово на његовом европском путу и у том контексту такође подржава либерализацију визног режима. Грчка такође даје значајан број војника Kфору – саопштило је грчко Министарство спољних послова.

Грчко Министарство спољних послова изразило је подршку дијалогу Приштине и Београда уз посредовање Европске уније.

  • Kао дугогодишња чланица ЕУ и НАТО, Грчка тежи консолидацији мира, демократије и стабилности, сигурности и економског развоја и владавине закона у регији западног Балкана, стварањем добросуседских односа и поштовање основних принципа међународног права. Грчка је снажно подржавала европску перспективу за све партнере на западном Балкану, укључујући Приштину, као и подршку дијалогу Београда и Приштине, уз помоћ ЕУ – речено је у Министарству спољних послова Грчке.

srbijadanas

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име