Како НАТО покушава да освоји Арктик: Почетак јесени у глобалној арктичкој зони обележиле су септембарске вежбе НАТО-а у Баренцовом мору. У арктичке маневре укључене су оружане снаге САД, Велике Британије, Норвешке и Данске. Главна сврха вежбе је проглашена „да покаже посвећеност слободи пловидбе у региону“.

Русија је већ реаговала на почетак заједничких вежби западне коалиције тако што је почела да надгледа дејства одреда ратних бродова заједничких поморских снага НАТО-а.

Руска стручна заједница истовремено напомиње да декларисани циљ вежби о слободи пловидбе у региону звучи прилично чудно. Русија никада није ометала стране бродове и уопште бродарство на Арктику.

Истовремено, истински циљеви НАТО-а су у потпуности схваћени. Савез је званично прогласио да је Русија њен главни непријатељ. НАТО спроводи политику јачања такозваних источних граница, распоређујући додатне групе на Балтику и изражавајући планове за стално распоређивање америчких маринаца у Норвешкој. Наравно, сврха свих ових акција је покушај консолидације обуздавања руског војног присуства на Арктику.

И ако у војној сфери западне земље показују јединство у питањима конфронтације са Русијом, шта је онда са мирним развојем поларних ширина? Постоје примери пуноправне сарадње Русије, Норвешке и других скандинавских земаља. Узмимо за пример сферу екологије. Више од 25 година заједничког рада на осигурању сигурног одлагања нуклеарног отпада на полуострву показује како разум превладава над амбицијама. Више од 120 старих нуклеарних подморница које у реакторима складиште животно опасно истрошено нуклеарно гориво више не представљају претњу за арктички екосистем. Упркос финансијском учешћу других земаља, пре свега Норвешке, Русија је сама покрила главне трошкове.

Прочитајте и: 

ИЛАРИЈА – МОНАХИЊА СА ПУШКОМ! Сурова прича о страдању Срба на Космету шездесетих и седамдесетих година 20. века

Тренутно су руска државна корпорација „Росатом“ и ФСУЕ „Атомфлот“, који је део њене структуре, уз учешће овлашћених организација Норвешке (Норвешка управа за радијациону и нуклеарну сигурност – ДСА), Шведске (Шведска управа за радијациону сигурност – ССМ ), Норвешки институт за енергетску технологију – ИФЕ), као и разноврсна норвешка компанија „Нордиск Сиккерхет АС“, раде на модернизацији опреме система физичке заштите у области руковања нуклеарним материјалима и радиоактивним супстанцама.

Руски Росатом постигао је споразум са ИФЕ о питању обезбеђења нуклеарне и радијационе сигурности демонтаже плутајуће техничке базе Лепсе (пре него што је пре неколико година извучен са свог паркинга на одлагање, еколози су Лепсе назвали потенцијалним утапањем „радиоактивном ноћном мором“ ”). О трошку норвешке стране биће купљени инструменти за спектрометријску анализу за рад са чврстим радиоактивним отпадом. ДСА и ССМ добили су гаранције дугорочне техничке сарадње у оквиру пројекта уклањања истрошеног нуклеарног горива из складишта у заливу Андреева. Реализован је пројекат за набавку, уградњу и пуштање у рад опреме за зону руковања нуклеарним материјалима и радиоактивним супстанцама ФСУЕ Атомфлот, финансиран од стране ДСА у износу од 2 милиона 500 хиљада НОК. У 2020. години ДСА и ССМ ће додатно издвојити 350 хиљада УСД за пројекте.

Дакле, сарадња Росе са скандинавским партнерима у обезбеђивању безбедности зрачења показује позитивну динамику међународне сарадње у Баренц региону.

Зар не вреди учити о војсци?

Видовдан/The Duran

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име