Потпредседник косовске владе и главни преговарач Приштине Бесник Бисљими рекао је да се нада „да ће Србија у потпуности спровести споразум постигнут у Бриселу, јер у случају да приметимо неправилности на терену, бићемо присиљени да интервенишемо“.

Он је рекао да је Србија створила тензије на северу које су узнемириле међународну заједницу, а да је у будућности логично очекивати друге мере реципроцитета.

Бисљими каже да је по споразуму који је постигнут у Бриселу, сутра у осам часова предвиђен почетак истовременог пресељења и барикаде и специјалне полиције, а да ће претходно бити распоређене јединице Кфора на прелазима како би се осигурала стабилност и сигурност прелаза.

– Не постоји низ који једна страна мора повући испред друге, већ се уклањање врши истовремено. Једина разлика је у томе што се снаге Кфора морају распоредити неколико сати пре почетка уклањања барикада и специјалних јединица – рекао је Бисљими.

Навео је да полиција на прелазима наставља свој посао. 

– С наше стране нема тенденције одлагања рокова. Оно што је важно рећи је да ако се не поштују рокови, споразум се сматра неважећим, а странка за коју се покаже да не сарађује биће она која ће бити идентификована као страна која блокира дијалог – рекао је Бисљими.

Каже да нема логике да процес уклањања специјалне полиције започне пре него што се све логистички пребаци на Кфор и пре почетка повлачења барикада.

Спремно 300.000 пакета налепница

Бисљими је рекао да је Косово већ дуже време технички спремно за имплементацију споразума и да има око 300.000 пакета налепница што је, каже, довољно за покривање шестомесечног промета.

– Привремени споразум такође има рок од шест месеци, тако да је наша страна потпуно спремна. Имамо информације о дневном, седмичном, месечном и годишњем промету возила на сваком граничном прелазу, па постоји могућност пројектовања количина потребних за правилан рад сваког граничног прелаза – рекао је Бисљими.

Навео је да постоји спремност да се прикључи додатно полицијско особље, како би се максимално скратило време потребно за грађане који ће добити налепнице.

Србија створила вештачку тензију на северу

На питање о критикама опозиције да косовска влада пита Београд о уклањању специјалних јединица, Бисљими каже да приштинска страна ни у једном тренутку није преговарала са Србијом о повлачењу специјалних јединица.

– Вештачко стварање тензија на северу од стране Србије узнемирило је читаву међународну заједницу и њихов је захтев био да дамо свој део доприноса смиривањем ситуације и последичним пристајањем на повлачење специјалних јединица. Разговарао сам са господином (изаслаником ЕУ за дијалог, Мирославом) Лајчаком, а не са Србијом – рекао је Бисљими.

Навео је да су специјалне јединице косовске полиције извршиле своју дужност на примерен начин и да су постигле контролу на прелазима, без изазивања инцидента.

– Упркос чињеници да су провокације којима су стално изложени биле веома велике, опет кажем, за нас је било важно да њихов одлазак ни у једном тренутку не створи вакуум који би угрожавао сигурност нашег особља на граничним прелазима, али и властитих објеката, наше имовине на граници – каже Бисљими.

Бисљими: „КМ“ таблице неће постојати након 21. априла 2022. године

Поводом критика опозиције на таблице КМ, Бисљими каже да ће се те регистарске таблице које су се до сада користиле на северу од понедељка, 4. октобра сматрају се регистарским таблицама Србије.

– Овај третман ће важити шест месеци, јер у року од шест месеци Радна група има задатак да нађе трајно решење према стандардима и најбољој пракси Европске уније. Не верујем да постоји стандард или пракса неке европске земље, где издају регистарске таблице за градове других земаља. Стога, ово такође логично значи да ове таблице неће постојати након 21. априла 2022. године – рекао је Бисљими.

Бисљими каже да се нада да ће Србија у потпуности спровести споразум постигнут у Бриселу.

– У случају да приметимо неправилности на терену, бићемо присиљени да интервенишемо – рекао је Бисљими.

ИЗВОР: pravda

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име