Да ли знате ко је човек са фотографија?
Овај човек је ускликнуо „не дамо светиње“ још 2002. године и сви Срби треба да знају његово име.

На позив блаженопочившег патријарха српског Павле за канонско јединство цркве у Македонији са Српском православном црквом, тадашњи епископ Јован је одговорио позитивно 2002. године. Јавно је рекао да Македонска православна црква није канонска, будући непризната нити од једне православне цркве у свету, као и то да се она неодговорно понаша према храмовима у Македонији које су подигли српски владари.

Од тада, македонска власт почиње са његовим прогоном. Суђено му је укупно пет пута, а на терет су му стављали свашта, од неовлашћеног улаза на приватан посед (храм који користи МПЦ), изазивања верске и националне мржње, до пореских малверзација (добровољне прилоге верника, македонска држава је окарактерисала као нелегално богаћење). Када би га полиција доводила из затвора на суђење, испред зграде суда би доводили масу да му добацује и да га понижава, али је он то увек подносио са благим осмехом. Од 2004. до 2013. године, осуђен је пет пута и у затвору је укупно провео 5 година и шест месеци.

На молбу руског патријарха, пуштен је на условну слободу 2015. године. У интервјуу за Вечерње новости, рекао је: „Ни још 15 година тамнице, не би ме одвојило од Српске православне цркве.”

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име