У организацији Фејсбук странице Хероји Кошара (@herojikosara) организована је трка сећања на хероје Кошара у дужини од 108 километара, по један километар за сваког хероја који је дао живот на Кошарама за слободу Србије.

Трка је симболично почела у Булевару Хероја са Кошара на Новом Београду, а завршена у Дебељачи, код споменика хероју Кошара Тибору Церни, где су организатори и учесници положили венац.

Учесник трке Стефан Илић истакао је да млади у Србији треба да чувају сећање на подвиге хероја са Кошара, а да о њиховој храбрости и пожртвованости треба више да се пише у читанкама и школским уџбеницима.

„Србија се 1999. године бранила на Кошарама. Неколико стотина наших младића зауставило је непријатеља који је био вишеструко надмоћнији у људству, наоружању, артиљеријској и авијацијској подршци. Као што грчка историја памти Леонидиних триста Спартанаца у Термопилском кланцу, тако и ми треба да памтимо наше хероје са Кошара“ рекао је Илић.

Како наводе са Фејсбук странице Хероји Кошара, трка је организована како би још једном подсетили на пакао који су прошли голобради младићи бранећи право српског народа на слободу.

Прочитајте и:

ПОКС: Ђиласовој републиканској опозицији сметају крст и четири оцила

“Сећамо се Хероја Кошара, модерних Обилића, који су својом храброшћу и љубављу према Србији сломили здружену акцију шиптарских терориста, регуларне војске Републике Албаније и НАТО агресора”, рекли су организатори.

Они су нагласили да је задатак свих нас да херојство младића са Кошара никада не падне у заборав и да будућа поколења уче о овим светлим примерима жртве за свој народ.

“Никада не смемо да заборавимо хероје Кошара, не само оне који су тамо положили своје животе, него и ветеране који су прошли кроз голготу Кошара. Требало би да сви урадимо колико можемо да се побољша њихов статус и да држава системски брине о њима и њиховим породицама,” закључили су организатори.

У трци је учествовало 12 тркача, а сама трка трајала је 11 сати уз пратњу троје возила и медицинске екипе.

Фејсбук страница Хероји Кошара окупља 50.000 поштовалаца лика и дела хероја са Кошара на којој се могу видети аутентичне приче и фотографије из ратних збивања на Косову и Метохији.

IN4S

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име