Социјалистичка народна партија Црне Горе доставила је посланичким клубовима Демократског фронта, „Мир је наша нација“, Покрету за промјене, „Црно на бијело“ и независном посланику Марку Милачићу иницијативу за опозив црногорског председника Мила Ђукановића, сматрајући да постоје довољни и оправдани разлози да Скупштина покрене поступак разрешења.

СНП Црне Горе, у „Предлогу за покретање поступка за утврђивање да ли је председник повредио Устав“, подсећа на изјаву Ђукановиц́а од 28. августа.
Ђукановиц́ је тада рекао да није паметно инсистирати на устоличењу на Цетињу, наводец́и да се „нада да нец́е бити у ситуацији да 5. септембра и сам буде на Цетињу, тамо где буду Цетињани и где је већинска Црна Гора, где се брани достојанство државе“.

„Оваквим поступањем Председник Црне Горе је извршио грубу повреду члана 14 Устава Црне Горе који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су верске заједнице равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова“, наводе у СНП-у.

Изјавом како се нада да 5. септембра нец́е морати да буде на Цетињу, Ђукановиц́ је, пише у иницијативи, прекорачио уставна овлашц́ења, пренеле су „Вијести“.

„Називајући противнике устоличења већинском Црном Гором, директно је изазвао поделу грађана на оне који подржавају и оне који не подржавају устоличење… Поставља се питање да ли је позивајуц́и на сукобе на дан устоличења митрополита… и најављивањем свог присуства том догађају на директан и груб начин повредио Устав. Најављујуц́и своје присуство на Цетињу на страни оних који протестују… председник је личним примером позвао грађане на протест и ометање вршења верских обреда СПЦ. Ово је само један од примера који карактеришу дугогодишњу праксу да председник кроз поделу, изазивање мржње, претње и позив на сукобе покушава да наруши међунационалне и међуверске односе унутар државе“, поручили су из СНП-а.

Спутник

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име