Градски одбор Покрета Обнове Краљевине Србије Пожаревац најоштрије осуђуjе оваj вандалски чин. Тражимо да надлежни органи спроведу детаљну истрагу и да се починиоци овог недела, које се догодило у ноћи између 22 и 23. октобра, приведу пред лице правде и добију адекватну казну. Једино тако се можемо надати и веровати да се овакви и слични инциденти неће догодити у будућности. Ово је напад, не само на пожаревачку, већ и на српску културу и историју.

Подсетимо, споменик је постављен 1923, посвећен је војницима који су учествовали у балканским и Великом рату 1912-1918 , а састоји се из фигуре војника у шињелу, наслоњеног на пушку, те и постамента на који су уклесана имена 140 јунака. Налази се у делу града који се назива Горња мала, на раскрсници улица Косовске, Делиградске и Светосавске.

Споменик се састоји од високог постамента на који је постављена скулптура војника. На постаменту квадратног пресека се на све четири стране налазе спомен плоче од црног мермера са именима сто четрдесет палих војника у Балканским и Првом светском рату. У врху сваке плоче изнад имена палих ратника уклесан је по један стих: ОТАЏБИНУ ГРУДИ ШТИТЕ, ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ, БЛАГО ОНОМ КО ДО ВЈЕКА ЖИВИ и СЛАВНО ЈЕ ЗА ОТАЏБИНУ УМРЕТИ.

Скулптура је израђена у вештачком камену. Српски војник у пешадијској униформи обучен је у дугачак шињел, са шајкачом на глави и опанцима на ногама. Он чврсто стоји са рукама лагано ослоњеним на пушку, ухваћен у моменту кратког одмора. Војник је приказан са веома изражајним цртама лица и изразом који зрачи задовољстом због победе и поносом на држање српских војника у ослободилачким ратовима. Сама фигура постављена је чврсто и статично, симболишући снагу и стаменост српског народа, који иако десеткован у Балканским и Првом светском рату, није поклекао.

ГрО ПОКС Пожаревац

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име