146 година од „Трећег српског устанка“

Ове године се навршава 146 година од, за српски народ, изузетно важног устанка, против турске власти у Херцеговини, познатог у историји као Невесињска пушка. По историјском значају и последицама које је овај устанак произвео у окружењу, а и шире, са правом га можемо назвати „Tрећи српски устанак“. Овај устанак српског народа у Херцеговини, која је у то време била под отоманском влашћу, по озбиљности војних операција које су из њега произашле, као и по дипломатским активностима, које су вођене у циљу његовог умирења, може се сматрати почетком такозване велике балканске кризе, а такође и кризе ширих међународних размера, коју историја памти као „Велику источну кризу (1875-1878). Посматрајући те догађаје кроз призму актуелног историјског тренутка, намеће се закључак да та криза још увек траје.

Овај догађај заслужује да буде обележен и слављен од Срба где год они живели. У низу активности које Република Србија и Република Српска, на иницијативу председника Александра Вучића заједно спроводе, у циљу сећања на важне догађаје из наше националне историје, радује и вест да ће годишњица овог великог догађаја ове године бити заједнички обележена.

Било би очекивано да се у обележавање овог значајног догађаја укључи и званична Црна Гора, с обзиром на то да су Херцеговачки устаници били директно подржани од Црногорског двора и краља Николе Петровића, као и због чињенице да је Црна Гора у периоду који је уследио након овог устанка, након Берлинског конгреса 1878, издејствовала међународно признање уз највећа територијална проширења на подручју источне Херцеговине.

Дејан и Василије Стошић, потомци херцеговачких устаника

Последња велика свесрпска манифестација прославе годишњице Невесињаке пушке, организована је у Београду јула 1925. године, када су приређене величанствене тродневне свечаности поводом овог јубилеја, уз присуство великог броја гостију из целог света.

Овом приликом бих, као потомак једног од организатора овог народног устанка, желео да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу на огромном доприносу који је дао у циљу подизања споменика знаменитим личностима, обележавања најзначајних догађаја из наше историје и буђења националног достојанства. Искрено се надам да ће Србија као матица свих Срба, са председником Вучићем на челу, у новом мандату, поводом јубијеја 150 година од Невесињске пушке, организовати у Београду 2025. године, централну свечаност која ће окупити наш народ из земље и расејања, како бисмо одали почаст храбрим прецима, херцеговачким устаницима.

Пише: Дејан Стошић, народни посланик (ЦГ)

Преузето са: ИН4С

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име