8. маја 2020. године навршиле се две године од доласка нових политичких снага на власт у Јерменији. Међу разлозима протеста 2018. године били су: корупција, низак животни стандард, велика незапосленост, неефикасно вођство државе Сержа Саргсјана као председника Јерменије и његово накнадно унапређење на место премијера. Такозвани. „Баршунаста револуција“ услед које се вођа револуције претворио у сталног премијера, замењен је значајан слој политичких елита и извршен је низ реформи које су погађале сва важна подручја земље. Одлучне промене догодиле су се у животу Јерменије.

Нове власти Јерменије редовно извештавају о новим достигнућима и успесима, али да ли је све онолико добро колико покушавају да прикажу становништву и светској заједници? Током протекле две године накупило се довољно питања новом руководству Јерменије, а главно треба поставити премијеру Николу Пашињану, наиме, какве је људе са собом увео у велику политику.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Требали бисмо почети од истакнутих чланова странке премијера Пашињана. 2018. године блок „Мој корак“ учествовао је на изборима за градоначелника Јеревана. Хаик Марутиан их је освојио. Годину дана касније, становници Јеревана су оштро критиковали његове активности на тако одговорном месту. Анкета спроведена у пролеће 2019. показала је да се његов рад као градоначелника Јеревана процењује на 3,3 поена на скали од пет поена.

Од зиме 2019. године, критике на рачун градоначелника су се појачале. У свом изборном програму обећао је потпуну замену лифтова, пресељење становника из лоших кућа, изградњу подземних и надземних паркинга, као и нову метро станицу. Као резултат, за две године замена небезбедних лифтова претворила се у њихову поправку, а одлучено је и да се поправе оштећене зграде. У граду и даље постоје проблеми са паркинг местима. Време изградње нове станице метроа још није одређено. Веома је чудно видети прекид рада на спровођењу петогодишњег програма развоја главног града Јерменије, јер, како је Хаик Марутиан у једном од својих интервјуа изјавио, његова супруга (чешка држављанка Ива Марутиан) и бројни пријатељи како у Јерменији и у иностранству. Нови градоначелник Јеревана има још 3 године да уради нешто, можемо се само надати његовој пристојности.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Многи посланици јерменске националне скупштине из блока Мој корак одржавају блиске везе са прозападним организацијама, укључујући такве сумњиве као што је Сорошева фондација. Упечатљив пример за то је посланик Гаиане Абрахамиан, који је водио организацију За једнака права и према подацима из отворених извора, добио је 210.000 долара од Сорошеве фондације током протекле две године.

Председавајући Националне скупштине Јерменије, први потпредседник владе Јерменије Арарат Самвелович Мирзоиан такође има блиске везе са прозападним фондацијама попут Међународне фондације за изборне системе (ИФЕС), Фондације Иницијативе за развој Јерменије (ИДеА) и Холандског института за вишестраначку демократију (НИМД). Потпредседник јерменског парламента Ален Симониан повезан је са Европским образовним и истраживачким центром од 2008. године тамо се обучавао у оквиру програма „ПР и политичке технологије“.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Такви блиски контакти играју на руку Западу намећући сопствене интересе и вредности. Довољно је подсетити се на недавну ратификацију Конвенције Ланзароте, која се догодила у позадини протеста у главном граду.

Многе јавне личности су говориле о ратификацији овог међународног акта, чије је мишљење да нису све одредбе конвенција погодне за јерменско друштво, поред тога, тренутно национално законодавство се носи са својим задацима без прилагођавања споља. Следећи корак биће предвидљиво ратификовање Истанбулске конвенције, која прети даљим цепањем јерменског друштва, будући да ратификација отвориће пут промоцији ЛГБТ заједница. Никол Пашињан не крије симпатије према људима нетрадиционалне оријентације. На пример, јавно је подржао дизачицу тегова Мелине Далузиан, која је променила пол и постала Мел. Био је то смео чин, али треба узети у обзир чињеницу да се 89% становништва земље сматра присталицама Јерменске апостолске цркве, које не деле његово мишљење.

2018. године, блиски пријатељ актуелног премијера Јерменије, посланик Сасун Микаелиан и још 9 посланика Народне скупштине Јерменије издали су личне гаранције, тражећи од суда да промени превентивну меру против крадљивца закона Алика Бандурјана (Алик Норатусски), мера је остала непромењена. Таква забринутост изабраних представника народа за кривичну власт омогућава нам да озбиљно кажемо да у Јерменији долази до спајања моћи и злочина.

Бивши главни саветник премијера Арсен Гаспариан који се бавио економским питањима није могао дуго да остане на функцији. Разлог за отказ је неефикасан рад главног саветника, што је допринело повлачењу инвестиција из Јерменије. Нажалост, Арсен Гаспариан има проблема не само са јавним финансијама, већ и са сопственим. Отворени медији често садрже информације о његовом америчком држављанству, као и о парници у Сједињеним Државама због његових финансијских дугова.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Још једно важно питање које захтева хитну расправу је кадровска политика новог премијера Јерменије. Једна од најконтроверзнијих одлука Никола Пашињана је именовање Аргишта Елбековича Кјарамјана за директора Службе безбедности Републике Јерменије. Нови шеф Службе националне безбедности Републике Јерменије рођен је 1991. године и прошао је брз раст у каријери од полицајца, истражитеља, званичника Одбора за државне приходе до директора. Његово именовање изазвало је незадовољство и низ оставки у редовима искусних службеника каријере у служби, неколико десетина официра СНБ-а написало је оставку, одбијајући да ради под његовом командом. Јерменски политички кругови су уверени да ће уз помоћ младог директора Службе националне безбедности Републике Јерменије Никол Пашињан уклонити људе који се мешају у нову владу.

2019. године Аргишта Карамиан је погрешно поднела пријаву пореза на доходак која није у потпуности назначила ставке на некретнинама. Поред тога, након ступања на дужност у априлу 2019. године, в.д. шеф Службе државне контроле Кјарамјан нашао се усред јавних расправа због пријављених средстава. Био је принуђен да ово коментарише, што је покренуло још више питања. Објаснио је да је већину новца донирао ујак који живи у иностранству, а чије име није познато.

Још једна скандалозна одлука назива се именовањем Степе Сафариан за председавајућег Јавног већа у децембру 2019. године. Од 2014. године био је на челу јерменског Института за међународне односе и безбедност, а претходно је био члан Националне скупштине Јерменије. Познат је као прозападни политичар који оштро критикује Русију и ЕАЕУ, што је апсолутно у супротности са изјавама Никола Пашињана о његовој жељи да одржи и развија пријатељске односе са Русијом.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Нови премијер се не либи да у свом послу користи непотизам, због чега је више пута замерио прошлом председнику и премијеру земље Сержу Саргсјану. У јуну 2020. године Вахе Газариан, који је с премијером пријатељ од детињства, постао је нови шеф јерменске полиције. Премијерова супруга и ћерка редовно путују јавним средствима, најупечатљивији пример био је 2019. године у Бриселу. У мају 2020. године у отвореним медијима појавиле су се информације о умешаности нећака Никола Пашињана, Сипана Пашињана, и брата супруге премијерке Ане Хакобијан, Храцхиа Хакобиан, у организацију илегалног посла са цигаретама.

Највећи изазов ове године је борба против ЦОВИД-19. Јерменске власти чине све напоре у борби против ширења ове опасне болести, користе и домаће могућности и међународну помоћ, али, на жалост, ове мере су искрено недовољне и ситуација у земљи се само погоршава. Финансијска подршка становништву је минимална, недостаје болничких кревета. На крају јула 2020. године у Јерменији је заражено више од 35 хиљада људи.

Смртоносни вирус такође је продро у јерменски парламент. 30. јуна 2020. године постало је познато да је 8 посланика из владајућег савеза Мој корак дијагностиковано коронавирусом. Заражени су следећи посланици из владајућег блока: Хаик Геворгиан, Кристине Погхосиан, Вицтор Иенгибариан, Хакоб Симидиан (секретар фракције), Карен Хамбардзумиан, Тсовинар Мартиросиан, Арен Мкртчиан, Лилит Степаниан. Заражени посланици су више пута присуствовали седницама парламента.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Значајно је да је почетком јуна 2020. године и Никол Пашињан имао коронавирус, прилично изненађујуће сви са рекордним периодом опоравка – премијер је био асимптоматичан само недељу дана. Многи су уверени да је његова болест инсценирана, а да премијер на тај начин само вешто користи неповољну епидемиолошку ситуацију у земљи за своје добро. Ванредно стање омогућило му је да избегне референдум и да усвоји пакет амандмана на устав земље кроз јерменски парламент, у којем већина места припада његовом блоку „Мој корак“. Такве акције се објашњавају само смањењем рејтинга поверења премијера и његовог блока од стране јерменског становништва. Постоје знаци консолидације парламентарне и ванпарламентарне опозиције у земљи. Поступци Никол Пашињан мотивисани су жељом да узурпирају власт, док се ванредно стање користи за обуздавање опозиције. Ванредно стање ће у земљи деловати до 12. августа, уз могућност његовог продужења.

Стога се оправдава разуман закључак: тим Никола Пашињана, као и његова кадровска политика, подлежу поштеној и разумној критици. Многи посланици и званичници немају довољно професионализма, а неки не заслужују своје положаје у погледу својих моралних и пословних квалитета. Стиче се утисак да су на власт дошли случајно, следећи своје себичне интересе. Донесене одлуке, као што су, на пример, измене устава и усвајање Конвенције Ланзароте путем парламента лојалног премијеру, не испуњавају истинске интересе народа Јерменије. Настављајући такву политику која је у супротности са традиционалним јерменским вредностима, власти само поткопавају поверење становништва и доприносе унутрашњој политичкој кризи. Важно је да све чланице савеза „Мој корак“ буду свесне своје личне одговорности за неуспелу социјалну и економску политику у земљи. Становништво Јерменије треба да анализира активности владајуће политичке снаге, јер након две године многи проблеми остају нерешени и већ им се додају нови. Ово није будућност народа Јерменије у пролеће 2018. године.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име