ТУЖНЕ слике су нам дошле из Гњилана. Сви надгробни споменици су порушени у протеклих двадесет година, а неки гробови су затрпани смећем.

Само двадесетак метара одатле (преко пута) се налази албанско уређено гробље.

И ово није први пут да се на гробљу у Гњилану догађају инциденту. Породица Живке Јовановић, која је у фебруару 2010. године сахрањена на градском гробљу у Гњилану, само дан након сахране је током посете гробљу затекла откопан гроб.

Гроб је ископан до сандука, а оштећен је и сам сандук из којег су извађене неке ствари. Породица је на крају обавила ексхумацију и Живку сахранила у једно српско село.

Претходно је каменована поворка која је ишла на сахрану.

 

Поражава је чињеница да ово није једино гробље на Косову и Метохији које је у оваквом стању.

Срби на гробље најмилијима углавном могу да изађу само кад су Задушнице, или Васкрс, и никад не знају шта ће тамо затећи.

Поломљени надгробни споменици, прекривени свеже покошеном травом, уништене ограде и украдено све оно што је имало било какву материјалну вредност слика је које већ више од две деценије дочекује Србе када посете гробље у Јужној Митровици, пише „Косово Онлине“.

На гробљу у Јужној Митровици, уништено је више од 80 одсто надгробних споменика. Последњих 21. годину, православци из Северне Митровице своје преминуле сахрањују на гробљу у Рудару, код Звечана.

Медији

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име