Владика будимљанско никшићки Јоаникије изабран је на седници Светог архијерејског сабора у мају за митрополита црногорско-приморског. Јоаникије ће на том месту наследити преминулог митрополита Амфилохија који је био поглавар СПЦ у Црној Гори скоро 30 година.

Митрополит Јоаникије Мићовић рођен је 20. априла 1959. године у Велимљу (Бањани). Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао филозофију на Филозофском факултету у Београду.

Замонашио се у манастиру Ћелија Пиперска 30. октобра 1990. године. Рукоположен је у чин јерођакона 7. фебруара 1991. године, а у чин јеромонаха 17. фебруара 1991. године, када је и постављен за в.д. настојатеља манастира Савина.

За настојатеља Цетињског манастира, наставника и главног васпитача у новообновљеној Цетињској богословији постављен је 1. септембра 1992. године. Септембра 1995. године унапређен је у чин протосинђела и постављен за в.д. ректора Цетињске богословије, писали су београдски медији.

За викарног епископа Будимљанског изабрао га је Свети архијерејски Сабор на редовном заседању у мају 1999. године. У чин епископа хиротонисао га је 3. јуна 1999. године на Цетињу патријарх Павле, уз саслужење митрополита Амфилохија и још 12 архијереја.

Прочитајте и:

Да ли сте знали да је Џејмс Бонд ДОРЋОЛАЦ? Имао је ЦЕЛУ ЗГРАДУ у познатом насељу, а његово обележје 007 има ПОСЕБНУ везу са Земуном!

Свети архијерејски Сабор СПЦ на мајском заседању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са седиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио је викарног епископа будимљанског Јоаникија.

На мајском заседању Сабора СПЦ следеће године изабран је за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у манастиру Ђурђеви Ступови у којем је било древно седиште Епископије будимљанске коју је основао Свети Сава 1220. године.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког епископ Јоаникије покренуо је обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина већ завршене и освештане, објављено је на сајту Епархије.

До сада је био члан Синода СПЦ у два мандата: од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године. Бави се писањем студија и чланака из области богословља, историје СПЦ и књижевности објављује, а објавио је и једну књигу.

Kурир.рс/Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име