Када се помене распад Југославије и рат у Хрватској, главна асоцијација на вишегодишњи рат је хрватска акција Олуја. Осим што је након Олује промењена демографска слика тог подручја који је припадао Републици Српској Крајини, цело то подручје је и дан-данас видно оштећено.

Срби су се након избацивања из Устава и брисања чињенице да су констутиван народ у Хрватској побунили и 1991. и 19. децембра створили САО Крајину назвавши је Република Српска Крајина. Сећајући се масовних злочина из НДХ нису хтели да дозволе поновне масовне злочине.

Када је 4. августа 1995. у зору Туђман прогласио пад Крајине многи људи су знали да морају спасавати живу главу и понети само најосновније. Светом су се пронеле слике људи у колони над којиима су први пут након Другог светског рата извршено етничко чишћење.

У тој дугачкој колони трактор је возило и једно дете од 12 година по имену Драган Миоковић из Грачаца који се трактором упутио са братом, мајком и баком ка Книну, а потом заједно са свима преко Републике Српске према Србији.

Данас је Драган успешан послован човек који ради у једној од најбољих IT компанија у Србији која се бави прављењем видео игра за мобилне платформе и Фејсбук. Има супругу и ћерку.

О свом животу у Крајини Драган прича:
  • Сећам се да сам ја некад живео кући која није имала текућу воду, да су ,моји орали коњима, да смо ми 40 степени копали њиве и скупљали сено, и то је било нормално. Сада када ми као нешто није по вољи заправо сам рамажен.

ИЗВОР: Redportal.rs

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име