Делегација Покрета обнове краљевине Србије (ПОКС) учестовала је у одавању поште, у организацији удружења „У име народа за слободну Србнију“, жртвама комунистичког терора у Лисичјем Потоку у Београду. Скупу су присуствовали и ЊКВ Принц Филип Карађорђевић и ЊКВ Принцеза Даница.

Током манифестације положени су венци и запаљене свеће за преко 3500 убијених Београђана на овој локацији након ослобођења 1944-45 године, само зато што нису подржавали нову власт.

Први пут ове године скупу су званично присуствовали представници Војске Србије.

–  Преко двадесет хиљаде Срба у Београду је убијено након ослобођења, за неколико месеци, само зато што су били за краља, односно против нових власти и њихове комунистичке идеологије која је укинула демократију, забранила све странке осим њихове, укинула слободу медија и јавне речи и завела диктатуру. Нека је слава онима који су имали храбрости да се успротиве таквом режиму и због тога платили главом. Србија је последња земља источне Европе у којој истина није изашла на видело и у којој се о овој теми још ћути. Морамо бити свесни да тек када наше друштво буде спремно да се суочи са истином из прошлости може кренути напред – изјавио је портпарол ПОКС, Милош Парандиловић.

Историчар Чедомир Антић је на скупу изјавио да су у Србији после Другог светског рата комунисти убили више Срба него Немци за време окупације.

-У Србији је после Другог светског рата без суђења стрељано више грађана него у било којој земљи Европе – рекао је Антић.

Присутнима се обратила и ћерка чувеног четничког команданта војводе Драгутина Кесеревића. Она је после рата иако малолетна девојчица била утамничена заједно са мајком. Присутнима је испричала да су њену мајку у притвору представници нове комунистичке власти тукли у ћелији пред њом.

Историчар Срђан Цветковић истакао је да је из године у годину све више посетилаца на овом скупу у Лисичјем Потоку и изразио је наду да ће се на неком следећем скупу појавити и неко од чланова СУБНОРА и актуелних, левичара, да се суоче са истином.

Одржано је и опело жртвама, а у делегацији ПОКС-а су били Адријана Чикириз, председник омладине ПОКС, Вук Станић, шеф информативне службе и портпарол Милош Парандиловић.

ПОКС

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име