Након што је Косовска полиција јуче упала у северни део Косовске Митровице, у акцији против кријумчарења робе, и ескалације која је уследила после рањавања Србина Срећка Софронијевића (36), ноћ на Косову и Метохији протекла је мирно.

Барикаде које су грађани са севера КиМ поставили током поподнева, после напада специјалних јединица РОСУ, уклоњене су синоћ.

Реаговали су и бројни амбасадори, а из амбасаде Сједињених Америчких Држава у Приштини поручили су да „никакво насиље, било да је усмерено против власти, медија или грађана, није прихватљиво“.

Светски медији пренели су да је током јучерашње интервенције безбедносних снага Приштине повређено 20 људи, као и да су грађани српске националности на северу због свих ових догађаја узнемирени и забринути.

Драматичне сцене које су током дана виђене у Косовској Митровици подигле су на ноге грађане у Београду који су синоћ испред Скупштине Србије у Београду одржали скуп подршке Србима на КиМ, а нови су заказали за суботу у 18 часова испред америчке амбасаде.

Осим рањеног Софронијевића, чије стање се после операције стабилизовало, грађане је додатно узнемирила вест да је брутална акција специјалних јединица Косовске полиције битно утицала и на смрт Верице Ђелић (71) из Звечана у чијем су двориштву косовски специјалци испалили велику количину сузавца и шок бомби, а која је, према речима њеног сина Игора, умрла због стреса и гушења које је тада добила.

КФОР јуче није био у Косовској Митровици, а огласили су се и рекли да према Резолуцији 1244 „они немају та овлашћења“.

И док је председница Косова Вјоса Османи, отпутовала за Њујорк како би учествовала на седници Савета безбедности Уједињених нација на којој ће сутра бити разматран извештавај Генералног секретара УН о ситуацији на Косову, председник Србије Александта Вучић, током јучрашњег обиласка Рашке и припадника Војске Србије и Жандармерије упутио је јасну поруку да ће Србија одбранити наш народ на Косову и Метохји, уз поруку „Нема повлачења“ и „Предаја није опција“.

 

SD

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име