Делегације локалне самоуправе данас су положиле венце на спомен обележја борцима погинулим у Првом балканском рату, Другом балканском рату и Првом светском рату

Општина Велика Плана данас, низом свечаности, обележава 102. годишњицу ослобођења у Првом светском рату 28. октобра 1918. године.

Ово је први пут после 80 година да ова општина, на тромеђи Поморавља, Подунавља и Шумадије, званично обележава годишњицу стицања слободе у Великом рату. Последњи пут 28. октобар је прослављен 1940. године.

Делегације локалне самоуправе су положиле венце на спомен обележја борцима погинулим у Првом балканском рату, Другом балканском рату и Првом светском рату у Лозовику, Милошевцу, Великој Плани, Марковцу и Доњој Ливадици.

У Цркви светих апостола Петра и Павла у Лозовику свештеници СПЦ служили су парастос погинулим јунацима са Мачковог камена, Солунског фронта и бројних других места на којима се крвљу и животима плаћала слобода српског народа и Краљевине Србије.

О каквим се биткама и страдањима ради довољно говори податак да су у ратовима од 1912. до 1918. из насеља која сад припадају општини Велика Плана погинула и на други начин страдала 3.444 официира, подофицира и војника Војске Краљевине Србије.

D.M. Srbija Danas

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име