Снег обрадовао монахе: „Ни једно место на земљи се са овим не може упоредити“, рекао је Свети Сава давних дана о Светој Гори у “Хиландарском типику”.

Света Гора је један од најважнијих центара православља на свету, а по предању, Пресвета Богородица је путујући бродом због невремена пристала у луку, а одашње становништво је прихватило њену проповед. Тада су становници са Атоса добили своје прво крштење. Одлазећи, она им рече:

Прочитајте и:

Ово српско село је некад било ЈЕДИНО УЦРТАНО НА МАПИ СВЕТА: Око њега су се отимале велике силе, а имало је ВИШЕ СТАНОВНИKА ОД ЛОНДОНА

„Нека ово место буде мој удео, предат ми од Сина и Бога мог. Благодат Божија нека буде на месту овоме и на онима који овде живе с вером и побожношћу, чувајући Његову заповест.“

Од тада па до данас, Света Гора се назива још и „Врт Пресвете Богородице“ и омиљено је место хришћана, као и световних људи, али и монаха који га чувају.

Пре неколико година, уочи празника, Атос је био завејан, а монаси Свете Горе су искористили прилику за међусобну “борбу” са грудвама, која је том приликом пропраћена и сликама.

Фотографије су потом обишле свет и наишле на одушевљење многих:

“После службе и доручка старији монаси су се вратили у своје просторије. И даље је био почетак последњег дана у години. Млади су се задржали у снегу. Када је један монах кренуо у тучу са балкона, цело двориште је изненада запаљено. Монаси бацају снежне кугле један на другог, на поклонике и на било шта што се креће. Урадили су то са великим одушевљењем. Озбиљни мушкарци у црном изненада су поново постали невина деца. То је оно што закрпа снега може да изазове у човеку. Чак и код светих људи. Неки од старијих монаха су се сликали. Било је весеља и смеха после сваког пуног поготка. Монаси на тргу показали су одличне вештине бацања, упркос недостатку вежбе. Био је први снег после седам година, па сам чуо. Бој је погинуо само због недостатка муниције на првом спрату. Сав снег је коришћен. Сви су се вратили у своје просторије као да се ништа није десило. Било је то сасвим јединствено искуство,” стоји на Фејсбуку изнад фотографија које су и више него радосне и лепе.

Снег обрадовао монахе

Opanak

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име