Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће седница трајати док се не апсолвира дневни ред, након чега ће посланици гласати.

Сједници присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, те предсједници политичких странака.

Оба законска решења предложили су клубови посланика СНСД, СДС, ПДП, ДЕМОС, СП, ДНС, УС, СПС, НПС и посланичке групе НДП.

Влада Републике Српске утврдила је да су Приједлог закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и Предлог закона о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ усаглашени са Уставом, правним системом и Правилима за израду закона и других прописа Српске.

Влада је на јучерашњој посебној седници утврдила да се ови законски предлози могу упутити у даљу процедуре.

На недавном састанку лидера свих парламентарних странака са седиштем у Српској договорено је да седница парламента буде одржана у петак и да тада донесу два законска рјешења.

Одлучено је и да српски представници од уторка, 27. јула, неће учествовати у раду на нивоу институција БиХ.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је надавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

Посебна сједница Народне скупштине затворена је за јавност.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић обратиће се новинарима након посебне седнице парламента.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име