АМБАСАДОР Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да „масакр у селу Рачак у општини Штрпце на Косову нико не треба да пориче“, као и да се „ради о намерном злочину како би се утерао страх међу Албанце“.

На 23 годишњицу „злочина у Рачку“, Ховенијер је рекао да су „као одговор на ове злочине, Сједињене Државе у сарадњи са НАТО савезницима, деловале у одбрани угрожених цивила у име мира, слободе и стабилности“.

„Ови циљеви дубоко представљају америчке и западне вредности. Сматрамо да сви народи, без обзира на етничку или верску припадност, заслужују да живе у слободи“, рекао је амбасадор.

Одговарајући на „покушаје да се масакр у Рачку негира“, Ховенијер је рекао да су „свесни напора да се преиспита добро документована историја масакра у Рачку и да се минимизирају или погрешно протумаче чињенице о овим зверствима“.

„Желим да будем јасан као што је председник (САД Бил) Клинтон рекао тада и да то поново кажем сада: то је био убиствен чин. Намерно и неселективно, са циљем да утера страх у народ Косова“, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, „истина се мора прихватити и њено прихватање је први корак правде“.

„Негирање и величање ратних злочина обешчашћује сећање на мртве и враћа регион уназад. Мир и правда долазе из признавања злочина из прошлости. Од виталног је значаја да се такви злочини не дешавају. Прихватање истине само је први корак правде“, рекао је Ховенијер.

Председница Косова* Вјоса Османи Садриу, председник Скупштине Гљаук Коњуфца и премијер Аљбин Курти данас су положили цвеће на спомен обележје „масакра у Рачку“ и говорили на комеморацији поводом овог догађаја у Штрпцу.

ИЗВОР intermagazin

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име