Службени назив Херцегбосанска жупанија који је неуставан и шаховница као грб овог кантона вријеђају српски конститутивни народ, због чега ће Kлуб Срба у Скупштини кантона на првој наредној сједници клуба покренути питање службеног кориштења неуставних обиљежја и назива имена у кантону, рекао је Срни делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета.

– Уставни суд је прогласио неуставним назив кантона и обиљежја, али, нажалост, и дан-данас се користи “Херцегбосанска жупанија” као службени назив и шаховница као грб кантона. То не да не приказује присуство остала два конститутивна народа, него нас и вријеђа – истакао је Броћета.

Kolumne - Demografija - IMA NAS IMA ! - HercegBosna - Portal Hrvata Bosne i  Hercegovine

Он је навео да је ово само један примјер, а има их низ, гђе доминантни хрватски народ не уважава постојање друга два народа, поготово српског који је већина у три од шест општина овог кантона.

Броћета је истакао да ће у наредном периоду услиједити борба за српска уставна права.

Прочитајте и:

– То не смијемо нити ћемо препустити да тек тако иде, слиједи нам права борба за наша уставна права, јер само тако можемо очувати српски идентитет на овим просторима или ћемо, у противном, временом ишчезнути са ових простора. Не смијемо допустити да наша будућа покољења забораве претке који су, нажалост, кроз вијекове водили сличну борбу за опстанак и достојанство нашег народа на овим просторима – рекао је Броћета.

Он је најавио да је у плану да буде упућен захтјев локалним заједницама унутар Ливањског кантона да доставе имена назива улица, а гђе год примијете да назив директно вријеђа српски народ – тражиће преименовање.

– Уколико нас не испоштују, у општинама гђе имамо власт улице ће носити називе Светог Саве, Kарађорђа, Милоша Обилића, цара Лазара и слично – поручио је Броћета.

Застава и грб кантона били су исти као и застава и грб бивше Хрватске заједнице Херцег-Босне. Ове симболе прогласио је неуставним Уставни суд Федерације БиХ, јер представљају традиције само једног конститутивног народа (Хрвата). Локална влада, међутим, и даље користи ова обиљежја.

Осим неуставног назива Херцегбосанска жупанија, користе се и називи Kантон 10 и Ливањски кантон.

Медији

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име