Американац са душом Србина

Учинио бих све што је у мојој моћи да из Србије не одлазе млади, паметни и образовани људи. Дао бих све од себе да их мотивишем да остану, да направе свој бизнис, да раде и не одлазе, да учине поново Србију великом, каже Чарлс Катер, Американац који се заљубио у Србију и остао да живи у њој.

Прочитајте и:

Прешли мост и починили злочин: Избоден младић у Косовској Митровици

НОВИ СКАНДАЛ КОЛИНДЕ: Хрвати највише допринели антифашистичкој борби

Док многи у Србији не могу да живе пристојно и обезбеде егзистенцију, одлазећи главом без обзира у емиграцију, Американац Чарлс Катер машта о томе да се трајно настани у Србији. Одрастао је у Гринапу у држави Илиноис и пропутовао 35 земаља, али му је Србија „украла срце“.

Foto: printscreen Facebook

„Све што сам чуо о Србији пре него што сам је први пут посетио било је у негативном контексту. Оно што сам очекивао да ћу видети, потпуно је било супротно ономе што сам доживео. Очекивао сам прљаво, ружно место на којем живе зли људи, а дочекало ме је све супротно – открива Чарлс у разговору за Сербиан Тимес.

Прича о томе како је Чарлс уопште дошао на идеју да посети Србију, почела је расправом на Фејсбуку. Жестока полемика је прерастала у пријатељство, а онда га је један од момака позвао да посети Србију. Американца је заинтригирало да види зашто те Србе бије глас да су „лоши момци“ и због чега у свету имају имиџ главних криваца за све ружне ствари које су се дешавале на Балкану. Спаковао је кофер, сео у авион и стигао. А онда – остао без текста.

– Србија је јединствена, све је невероватно: кафане, музика, ћирилично писмо…Људи су невероватни, очекивао сам да ће ме дочекати са хладноћом и мржњом јер сам Американац, али десило се тотално супротно! Свако кога сам упознао позивао ме у свој дом, гостили су ме, послуживали храном, нудили ми пиво. Сви су срдачни и пријатељски настројени, ни једну једину негативну импресију немам о Србима. Чак и када наиђем на оне који не воле Американце, није их брига за то што сам ја из Америке. Био сам у посети код другара из Пирота, на крају које ми је његова бака рекла да иако мрзи све што има везе са Америком, ја ћу увек бити радо виђен гост у њеној кући, јер јој се допадам. Та реченица ми је много рекла о Србима, они увек кажу оно што заиста мисле – прича Чарлс.

printscreen Facebook

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име