Нови притисци на српско становништво

Криминална организација Б13, која годинама делује на подручју северног дела Косовске Митровице, планира да на српско становништво изврши нападе ширих размера. Према информацијама до којих су дошле наше безбедносне службе, напади су планирани за октобар – месец када се организују избори. Претпоставља се да ће напади бити усмерени на две северне општине које су већински насељене Србима: северну Митровицу и Зубин Поток.

Извор: sr,wkipedia.org
Шта је Б13?

Организација Б13 већ неколико година спроводи илегалне активности које су усмерене против српског становништа северног дела Косова и Метохије. Акције су углавном спроводе у циљу застрашивања локалних Срба. Чланови Б13 се физички обрачунавају са неалбанцима, нападају њихову имовину, пале аутомобиле, каменују куће, те исписују графите мржње и дистрибуирају плакате са порукама мржње против Срба.

Њихов број се процењује на 50 до 80 активних чланова, који су углавном млађи од 23 године. Стационирани су у Бошњачкој Махали која се налази у северном делу Косовске Митровице, у делу Митровице у којој још увек живе Срби. Сматра се да су у уским везанма са другим радикалним елементима, те да могу бити њихови инструменти у акцијама дестабилизације ширих размера.

Политичка позадина деловања Б13

Доводе се у везу са бившим члановима тзв. Ослободилачке Војске Косова, као и са радикалним верским организацијама чије је седиште у Качанику. Организације је повезана са дијаспором, пре свега са земљацима из Швајцарске и Немачке,  односно са земљама која су познати центри некадашње балистичке емиграције.

Прочитајте и:

У задужбини деспота Стефана догађају се многа чуда – Монахиња Нина о Манастиру Копорин

Поред тога доводе се у везу са странком Хашимом Тачија. Наиме Хашим Тачи се сматра за једног од њихових финансијера, али и за особу из тзв. „косовског“ естаблишмента која им пружа подршку када је у питању (не)деловање косовске полиције у односу на организацију Б13.

Ускоро опширније…

Шајкача

Фото: Wikimedia Commons

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име