Ценим изјаву министра одбране Метнара да је признање Косова била дипломатска грешка – рекао је председник Чешке

Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас пред посету Србији наредне седмице да не искључује да би „тешко, али ипак једног дана“, Чешка могла да опозове признање независности Косова, јер, како је казао у разговору за Парламентњи лист, „ратни злочинци не би требало да предводе било коју земљу у Европи“.

– Ценим изјаву министра одбране Метнара да је признање Косова била дипломатска грешка. Делим то мишљење и не искључујем, ако буде више земаља које ће повући признање Косова, да би Чешка Република могла да буде медју њима. Успут, последње саопштење Хашког трибунала о Косову када је поднео оставку председник косовске владе у извесној мери томе иде на руку – казао је председник Земан за тај алтернативни проруски чешки портал.

Прочитајте и:

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ У РЕГИОНУ: Чак 95% Румуна се изјаснило да верује у Бога!

Земан је казао да је погледао којих је то 15 земаља повукло признање Косова и видео да су то некаква острва у Микронезији, дакле ништа релевантно, а у Чешкој повлачење признања отежава то што Чешка нема никакву већу националну или етничку мањину и да би било тешко да се издејствује повлачење признања.

– Не заборавите да је Косово одбила да призна Шпанија са каталонском мањином. Кипар из сличних разлога. Словачка са мађарском мањином. Биће то тешко да се издејствује. Али, понављам, не искључујем да ће једном до тога доћи. Ипак, ратни злочинци не би требало да воде било коју земљу у Европи – рекао је.

Поручио је да је његова посета Београду од 10. до 12. септембра пре свега привредног карактера али да ће са српским званичницима разговарати и о Косову.

– Наравно да подржавамо да се Западни Балкан постепено приближава Европској унији. Ја увек додајем, с изузетком Косова. Тако да ће Косово бити једна од тема о којој ћемо у Србији разговарати – рекао је Земан.

Прочитајте и: 

Захваљујући Николи Тесли: Како је Србија прва на Балкану почела да производи Струју

У његовој пратњи је и један од лидера социјалдемократске странке, шеф медјупарламентарне групе Чешка-Србија, један од организатора редовних мањих протеста против независности Косова у Прагу и тога што је Чешка ту независност признала, иако и претходни председник Вацлав Клаус и сада Милош Земан одбијају да се у Приштини именује амбасадор, тако да дипломатско представништво функционише на нивоу отправника послова, без наде да се односи у догледно време дигну на виши ниво.

Иако медији у Чешкој примећују појачану активности српских власти и дипломатску офанзиву да земље које су признале Косово то признање повуку, у Чешкој се ни не води никаква расправа нити се чују гласови о томе да би чешка влада могла макар да разматра повлачење признања Косова.

Земан је први чешки високи званичник који то помиње, медјутим, спољну политику Чешке креира влада док шеф државе има чисто церемонијалну улогу.

 

Извор: Србија Данас

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име