Сисачки бискуп Владо Кошић у недељу је одржао мисно славље у спомен на 443. годишњици пада утврђења Гвозданско 1578. године, па поменуо земљотрес и Србе.

Бискуп је најпре рекао да су браниоци Гвозданског светли пример љубави према домовини и жртве за њу, преноси хрватски портал Индекс.

“Познато нам је како су пред јачом турском силом храбро три мјесеца одолијевали и нису прихваћали неколико позива на предају, чиме су могли спасити властите животе. Но, они су радије остали на бранику утврде Гвозданско и на бранику Домовине неголи се покорити непријатељу и његовој сили. Та борба до краја ресила је и реси наш хрватски народ, било да су нас тлачили Турци, било комунисти, било Срби. Све смо те зулуме, прогоне и агресије храбро одбијали јер смо имали појединце који су нас водили у том отпору и борби за своју земљу”, казао је Кошић.

Онда је прешао на земљотрес, за који је рекао да је он данас највећи непријатељ.

“Он пустоши, завија у црно, руши куће и цркве, тјера нас с наших стољетних огњишта и пријети да нестанемо, да у овим дијеловима Лијепе наше више не живе Хрвати. Прије тога нас је погодила пандемија, која додуше није заратила само против нас него против цијелога свијета и свих људи. И трећи је, већ 25 година присутан непријатељ који је у нама самима, а зове се изумирање: не рађају се дјеца, све нас је мање и нестајемо”, каже бискуп Кошић.

“Који је наш одговор, како се попут бранитеља Гвозданског храбро борити – и побиједити те данашње непријатеље? Потрес је тешко предвидив, не можемо се против њега борити као против Турака, комуниста или Срба. Он је подмукао непријатељ који све напада, не гледа тко је тко нити долази најављен, никад не знамо када ће ударити и што ће срушити, кога протјерати из његова дома, коме ће се дословно одузети тло под ногама. Међутим, има лијека тој пошасти. То је наша кршћанска љубав”, наводи Кошић.

РТС

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име