У случају распламсавања кризе у БиХ, најмање 6.000 НАТО војника могло би да се кативира, најавили су европарламентарци.

Пуковник у пензији Илија Kајтез гостујући у Пулсу Србије на Kурир телевизији каже да то није реално јер српска страна, односно Република Српска последња је страна којој треба рат и којој треба да се угрози мир.

– Ниједним потезом, речи, актом, кораком РС не угрожава мир у БиХ. Оно што жели јесте враћање на изворни дејтонски споразум – нагласио је он и додао да запад има манира да потпише све што желите, а касније се демонтира све оно што је на папиру.

Он наглашава да је тако било и у случају Бриселског споразума, резолуције 1244 и Дејтонског споразума.

– Постоје озбиљне изјаве актера приликом потписивања Дејтонског споразума да су муслиманима, тј. Бошњацима Американци рекли „само ви потпишите, ми ћемо касније дорађивати Дејтонски споразум у смилсу унитаризације и та прича преко специјалних представника ишла до 2016. јер је ситуација српског фактора била инфериорна и стало је. Сада долази до јачања истока и РС жели да врати надлежности и заустави даља узимања, односно пражњења суштине РС – каже Kајтез и додаје да ЕУ није неутрална, непристрасна, те да овим актом увођења санкција Додику врши додатни притисак на РС, Београд да се не иде ка радикализацији.

Поводом најава председника Вучића да ће Србија за наменску индустрију трошити 250 милиона евра годишње, Петар Војиновић, уредник портала Танго сиx сматра да ће се решити проблеми.

– То је прва ињекција која се очекује у првом кварталу следеће године. То су разне техничке потешкоће, а оно што је фасцинантно у контексту величине Србије и њене економије, јесте улагање милијарду и 250 милиона евра у следећих пет година. Прича се о планском и постепеном процесу, плану набавке ванстратегијских докумената, шта од хардвера узимамо у наредном периоду – објаснио је Војиновић.

Према њему, Хрватска је потписала уговор за набавку најмодернијих вишенаменских борбених авиона, који су бољи, па у наредном периоду може да се претпостави да ће Хрватска моћи да бомбардује сваку тачку Србије из Хрватске.

– То Србија не може, па повлачи неки одговор са собом. Уместо спектакла, да и ми наручимо нешто модерније, добили смо слојевиту наруџбину, листу потврђених нових летелица и ПВО система, све је стало на хеликоптерима а ради се на набавци вишенаменских борбених авиона, мигова, који су неко међурешење – рекао је Војиновић.

Kајтез сматра да ово наоружавање не треба да нас забрине.

– Прича да се наоуржавамо да бисмо неког окупирали, то није тачно, то није наш манир, ми само бранимо српске национални свет – закључио је Kајтез и додао да смје последњих 30 година системски урушавана војска и наменска индустрија.

ИЗВОР: intermagazin

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име