Срби у Џексону у Калифорнији православни Божић прослављају традицијом дугом више од једног века – пуцањем у ваздух из сачмарица

Божић је најрадоснији празник хришћанства, а српској дијаспори, широм планете, овај дан представља посебну везу са завичајем. Слави се на свим меридијанима али Срби у граду Џексону у Калифорнији имају свој посебан обичај који празнују већ читав један век.

Џексон је основан за време „златне грознице“ у Калифорнији средином 19. века, а први Срби су тамо стигли још пре 120 година. У месту се налази и црква Светог Саве, саграђена 1894. године која је уједно и најстарији православни храм у Америци. Цркву је основао и саградио први српски монах који је рођен на овом континенту, Свети Севастијан Џексонски, који је канонизован пре четири године.

Како кажу локални становници, први Србин који је овде дошао још 1892. године звао се Тома Скалица и био је ловац на злато. У Џексону се сваке године организује и православни храм који током три недеље окупља српску децу.

За традицију „божићне пуцњаве“ Срби имају дозволу локалних власти. Град слави прво католички Божић, као и већина америчких градова, али остаје окићен све до српског Божића чија је прослава често у фокусу страних медија. Пуца се „ћорцима“ на две локације у граду на које локални Срби изађу у окићеним теренцима и са тешким сачмарама.

Прочитајте и:

ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛИТИЧАР: Косово је мешавина екстремног ислама и трговине дрогом!

Локално становништво овај обичај сматра делом своје традиције и сви уживају у „југословенском Божићу“, како га овде зову. Свечано обучени потомци Срба који су овде стигли пре више од 100 година у централној градској улици на дан Божића ваде сачмаре из својих кола и пуцају у ваздух, а тај догађај увек прате становници Џексона, радујући се заједно са њима.

У Џексону се прави најбољи хлеб у Америци, наравно у српској пекари. Ту је и хотел Национал који држе Срби и у ком је често одседао Џон Вејн. Црква Светог Саве чува податке колико је Срба од тамо отишло на Солунски фронт како би помогло своје сународнике у крвавим биткама за слободу.

Захваљујући утицају српске заједнице, многи локални Ирци, Немци и припадници других народа прешли су у православље, из поштовања према Србима и њиховим обичајима.

 

На једном од обележавања Божића у Џексону, пре две године, као почасни гост био је и Владе Дивац, наш прослављени кошаркаш, који је и сам запуцао у ваздух.

– Пре него што су Срби емигрирали овде, пуцали су из својих пушака да би обавестили комшије да долазе на пиће и закуску – објашњава Бо Гилман, мештанин Џексона који данас води фирму за осигурање коју је његов деда, Србин Неђо Вуковић, основао 1951. године.

SD

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име