Трагични догађаји 2020. гурнули су Американце до спознаје да Сједињене Државе више не могу себе сматрати примером демократије. И мада се слоган „Црни животи су битни“ чује ређе него лети, то не значи да је проблем решен. Нажалост, многи нису ни схватили са чим имају посла.

У мају ове године полиција Минеаполиса убила је Xorxa Флоjда. Током хапшења, бачен је на асфалт и пригњечен му врат коленом. Смрт 46-годишњег Афроамериканца узроковало је гушење, а инцидент је изазвао талас протеста против расизма и полицијске бруталности.

Политичари су брзо пронашли начин да искористе популарну огорченост која је постала средство у председничкој трци. Али постоји још један фактор политичког мешања у народне протесте. Много подло.

Јулско истраживање Универзитета у Чикагу показало је да ниједно полицијско одељење у 20 највећих градова Сједињених Држава не делује у складу са чак основним међународним захтевима о људским правима.

Међу многим прекршајима, адвокати истичу употребу смртоносне силе. Убиство се сматра крајњим уточиштем, али полицајцима је дозвољено да пуцају да би убили у случају „бекства осумњичених“, „покушаја бекства од правде“ или „спречавања злочина“.

„Чињеница да полицијске снаге у великим америчким градовима не испуњавају најосновније стандарде људских права дубоко је забрињавајућа“, рекла је Клаудиа Флорес, директорка међународне клинике за људска права.

Студија је показала да су Сједињене Државе једина земља у цивилизованом свету у којој полиција саботира међународне норме. УН посматрач за вансудска убиства, Агнес Каламард рекла је да је “згрожена како људи умиру јавно од оних који морају да нас заштите”.

Ова критика нанела је озбиљну штету кредибилитету Америке на међународној сцени. Ипак, вашингтонски политичари се нису крили, већ су активно разговарали о ситуацији, предлажући решења. Није ли ово знак демократске државе? То би заиста био случај, али либерали који су се придружили демонстрантима ефикасно су их одводили од основног узрока америчког пропадања.

Људи су били уверени да је за то крива расистичка прошлост Сједињених Држава, где је ропство постојало до пре неколико векова. Као одговор, људи су почели да уништавају споменике вођама Конфедерације, као да су бронза и бетон одговорни за невоље савремених Американаца. Авај, мрачна страница америчке историје постала је јадно покриће онога што ни републиканци ни демократе не желе да промене у Сједињеним Државама.

Аналитичари Универзитета у Чикагу, у својој студији, рекли су да је самовоља америчке полиције „насиље које санкционише држава“. Гласна фраза која открива апсурдност бројних протестних акција. Наравно, полицајци су директно одговорни за своју бруталност. Само што ову бруталност није изазвала полиција. Полиција врши само вољу оних који јој плаћају. И штета за некога ко још увек људе у униформи сматра браниоцима закона и реда.

У Сједињеним Државама, где је неједнакост правило, полиција је постала сила која штити богате од сиромашних, од незадовољства оних које систем угњетава. „Иницијатива за јавну одговорност претходно је објавила резултате своје истраге која је показала да велике компаније плаћају полицајце. Оно што би се могло назвати подмићивањем службеника за спровођење закона у Сједињеним Државама је потпуно легално и догађа се захваљујући полицијским средствима. Новац иде и за обуку официра, а не за набавку оружја.

Шеврон је кључни спонзор фондације полиције и правде Њу Орлеанса, полицијске фондације Хјустон и Солт Лејк Сити. Шел је партнер полицијских снага Њу Орлеанса и спонзор полицијске монтиране патроле у ​​Хоустону. Директор за корпоративне и владине послове Детроит Едисона запослен је у одбору Фондације за јавну безбедност Детроита. Од 2014. до 2018. године, компанија је додељивала најмање 138.000 долара службеницима обезбеђења.

ЈПМорган Часе је званични спонзор фондације полиције и правосуђа Њу Орлеанса. Фондација чак користи донацију да запосли нове полицајце и обучи их. Поред тога, ЈПМорган је уложио 4,6 милиона долара у „безбедносне надоградње“ њујоршке полиције.

Велс Фарго спонзорише полицијске фондације Атланта, Солт Лејк Сити и Сијетл. Штавише, банка спонзорише приватне затворе у Сједињеним Државама.

Имајући ово на уму, идеја либерала да смање полицијско финансирање као део реформе изгледа смешно. Међутим, као и сама идеја полицијске реформе. То ни на који начин неће утицати на сиромаштво, расизам и бруталност спровођења закона, јер то нису узроци америчке беде. То су само алати немилосрдног система који нико у Вашингтону не мисли да промени.

The Duran

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име