Данас је након Свете Тајне Причешћа у Господу се упокојио Високопреосвећени Митрополит Црногорско-Приморски и егзарх Пећког трона, г-дин Амфилохије Радовић.
Том тужном вешћу освануо је данашњи дан. За тренутак мук и болно сазнање да више није међу нама.
Отплачи Српски верујући народе, имаш и за ким, јер отишао је један од највећих после Светог Саве!
Али будимо препоносни што смо га имали и што нам је украсио род и цркву Светосавску!
О човеку дела суде… говори Његош, на чијем трону је столовао три деценије блаженопочивши митрополит Амфилофије. Столовао и саградио и оставио дело највеће после Светог Саве!
Обновио је и саградио око 700 храмова, испосница, капела, манастира. Кад је дошао на трон пре три деценије затекао је пар десетина свештено-служитеља, а оставља више од шест стотина… својеврсну духовну армију коју је ишколовао и припремио за службу Богу и роду!
И онда кад је то све, то непроцењиво духовно благо у Српском Пантеону, безбожничка рука хтела да отме, да уништи да девастира и обесмисли, тада се исписа једна од највеличанственијих страница Хришћанства кроз васколику историју. Тад снагом Господњом надахнут и испуњен, народу свом на чело се стави и поведе Литије. Литије, какве свет не виде још. Литијама је бранио и одбранио светиње и о томе ће приповедати док је света и века!
А нама свима је показао пут избављења.
Нека му је просто души Његовој, нека му је лака земља Српска!
И нека нам је на радост и понос јер не задуго блаженопочивши митрополит пред светом и историјом засијаће Светитељским Нимбусом. Јер те вишемесечне „небеске литије“ које су само „спуштене“ на земљу, најављивале су спас Светиња али и долазак будућег светитеља у царство небеско. Амин, Боже дај!

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име