Организација Студентски фронт изричито се противи препоруци Министарства просвете да на свим факултетима први дан наставе у новој академској години у Србији започне извођењем химне „Боже правде“. Студентски фронт сматра да то није прикладно за просветне установе, саопштила је та организација.

„Наша студентска организација се поноси својим родољубљем, међутим, принципијелно сматра да извођење химне ‘Боже правде’ није прикладно за високошколске, као ни друге просветне установе. Први разлог је тај што се у тој химни спомиње ‘бог’, а на универзитету у Србији бивствују и студенти, професори и друго особље који нису верници“, истиче се у саопштењу.

Други разлог је тај што се у тој химни спомиње само српски народ, а на универзитету у Србији бивствују и студенти, професори и друго особље који нису припадници српског, вец́ долазе из редова других народа. То су и основни разлози због којих Студентски фронт спада у ред оних који сматрају да актуелна химна не изражава стремљења свих грађана наше земље, наводи СФ.

Студентски фронт се залаже за повратак некадашње химне „Хеј, Словени“, која је увек била прихвац́ена од свих народа и националних мањина који живе у Србији, пренео је портал 021.

Студентски фронт изражава негодовање и неслагање због тога што је иницијатива за извођење „Боже правде“ на факултетима потекла од Студентске конференције универзитета Србије – СКОНУС, а колегама из те организације СФ поручује да се „патриотизам не манифестује формалним захтевима, вец́ се љубав према народу и земљи исказује, између осталог, залагањем за укидање ‘Болоњске декларације и увођењем бесплатног студирања“.

Истиче се да би СКОНУС, као студентска организација, „управо требало здушно да се залаже за те две ствари и да на тај начин искаже истинско родољубље“, али да „та организација то не чини, због чега је велики број студената оправдано не сматра својим легитимним представником“.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име