Представници Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске поднели су предлог Скупштини општине Сребреница да Улица маршала Тита буде названа по нобеловцу, књижевнику Петеру Хандкеу, преносе данас Срна и Н1 БиХ.

Председник овог удружења Војин Павловић рекао је Срни да је “апсурдно да једино у Сребреници постоји Улица маршала Тита”.

Он је навео да у “Источној алтернативи” сматрају да је “недопустиво да ниједна улица у овом месту не носи назив по именима значајних српских историјских личности, књижевника, научника, просветитеља и јунака или по значајниим догађајима уместо што носе називе из пропалог, заблудног периода такозваног братства и јединства”.

Подсетимо, Петер Хандке је добитник Нобелове награде за књижевност 2019. године.

Хандке је недавно био у посети Србији при чему га је председник Србије Александар Вучић одликовао Орденом Kарађорђеве звезде првог степена.

Петер Хандке рођен је 1942. године у селу Грифен, у области Kарнтен на југу Аустрије. То је такође родно место његове мајке Марије, која је припадала словеначкој мањини. Од 1961. године студирао је право на Универзитету у Грацу, али прекинуо је студије неколико година касније када је објављен његов дебитантски роман ‘Дие Хорниссен’ (1966).

Данас

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име