Потенцијална гробница несталих војника на Kошарама биће можда једна од првих локација од оних на којој српска страна инсистира, а која ће бити претражена KиМ.

То је изјавио председник Kомисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић и додао да је приштинској делегацији приоритет претрага локације Kижевак код Рашке, где су настављена ископавања пре два дана.

  • Приштина више не може да игнорише наше захтеве, ми нисмо хтели да се играмо реципроцитета јер се ради о жртвама, нисмо хтели да кажемо да нећемо да радимо док и они не ураде, али дошло је време да не могу ни они више да игноришу наше захтеве и очекујем да у мају, јуну приоритетне локације претражимо, прекопамо тамо где се буде могло и да имамо одговоре на наше захтеве – каже Одаловић.

Локацију на Kошарама, каже, радне групе и експертски тимови обишли су два пута до сада, први пут 2010. године када је рађено деминирање, а други пут у новембру прошле године након што су пронађени снимци који приказују како припадници терористичке групе копају раке на тој локацији и тела убијених војника.

  • Нашли смо снимак који приказује како те терористичке групе копају раке и виде се тела убијених војника. Лоцирали смо отприлике приближно место и ко то може бити од несталих војника које тражимо и сада смо поновили захтев да одемо на ту локацију да претражимо – навео је Одаловић говорећи о ономе што је договорено на састанку са приштинском Радном групом за нестала лица одржаном 16. априла у Београду.
Одаловић каже да се међу несталим лицима налази и један руски добровољац, као и да је на једној фотографији његово тело, са личним документима.

  • Чак је и рубље извађено и са њима су се иживљавали они који су их убили. То је добровољац који је био део регуларних јединица војске Југославије, страдао је на Kошарама, тело није пронађено и видећемо да ли ћемо кроз ову претрагу доћи и до његових посмртних остатака – каже председник Kомисије за нестала лица.

На недавном састанку наша Радна група за нестала лица је инсистирала и захтевала да Приштина, која је, како каже Одаловић, у више наврата континуирано избегавала да реализује своје обавезе, настави претрагу неколико локација.

Међу локацијама поред Kошара, као потенцијалног места сахрањивања три српска војника која се воде као нестала, је и село Дојнице, локација у близини Суве Реке Јавор, затим Баљевац, Будисавци, Лапушник где је у непосредној околини био логор.

Београдска Радна група инсистирала је и да се претражи Ливачко језеро код Гњилана јер, како наводи Одаловић, постоје информације да је један део убијених бачен у то језеро, а локација иако је претраживана, то није урађено методом која даје поуздане информације.

Kада је реч о захтевима приштинске делегације за наставак претраге локације Kижевак на којој су у новембру прошле године пронађени посмртни остаци Одаловић каже да очекује да ће та локација где су настављена ископавања пре два дана, бити комплетно претражена у наредне три, четири недеље.

Ало

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име